Caz de infecție cu rabie în raionul Căușeni. Un bărbat a fost mușcat de propriul său câine

1-botosani-in-alerta-cu-cazuri-de-rabie-in-judet
Foto:botosaneanul.ro

Un bărbat în vârstă de 39 de ani a fost internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”, cu suspecție la rabie. Pacientul, originar din raionul Căuşeni, a fost mușcat la antebraţul mâinii drepte de propriul câine, care a pierit la două zile după incident.

Contactul cu animalul infectat de rabie a avut loc la data de 2 iulie, însă pacientul nu s-a adresat după primul ajutor medical imediat dupa muscatura si nu a efectuata profilaxia specifica si nici tratament adecvat. Prima adresare la medic a avut loc tocmai la data de 30 august la Spitalul Raional Căuşeni. Bolnavul a fost internat în secţia terapie acută cu dispnee provocată de apă, dispnee de la sunetul apei, sete, febră 37.1 C, slăbiciuni generale. Actualmente, pacientul este internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase ”Toma Ciorbă”, în secția Terapie intensivă, starea lui fiind grav-stabilă.

În contextul celor întâmplate au fost întreprinse o serie de măsuri antiepidemice. Conducerea Consiliului Raional Căușeni, de comun cu Centrul Național de Sănătate Publică, Direcţia Raională pentru Siguranţa Alimentelor și cea pentru Situaţii Excepţionale au efectuat deplasarea în focarul de rabie animalieră, fiind organizate măsurile epizootologice şi antiepidemice necesare. De asemenea, specialiștii în sănătate publică au luat sub supraveghere medicală cercul de contacţi în focar.

Menționăm că, anual, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor depistează 130 – 200 de animale bolnave de rabie, în majoritatea teritoriilor administrative ale țării. Sursa principal de infecție rămân a fi vulpile, dar și alte animale sălbatice (dihore, jder, bursuc) sau domestice (bovine, caprine, ovine cabaline). Infectarea cu rabie de obicei se efectuează prin mușcătură, când saliva ajunge direct pe tegumentele sau mucoasele lezate, la introducerea mecanică a salivei în timpul zgârieturii, la contactul cu vesela sau alte obiecte salivate.

Ministerul Sănătății îndeamnă cetăţenii să se adreseze după acordarea primului ajutor medical în orice instituţie medicală publică din țară, în cazul în care au fost agresați de animale cunoscute sau necunoscute. Ajutorul medical primar se acordă gratis, la adresare, de către medicul de profil general (medicul de familie). Acesta include spălarea abundentă cu soluție de săpun a rănii provocate și prelucrarea cu tinctură de iod 5% sau spirt etilic 70%, după care se aplică un pansament steril. Se interzice prelucrarea chirurgicală a rănii pe parcursul primelor 3 zile, cu excepția rănilor ce necesită intervenție chirurgicală după indicații vitale.

Tratamentul profilactic antirabic se efectuează prin administrarea vaccinului și se prescrie doar de medicul responsabil de acordarea asistenței medicale antirabice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine