(foto) Peste 100 de copii din 13 țări participă la cea de-a patra ediție a taberei DOR

arhivgov_mg_9759
Foto:GOV.md

Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat a lansat pe 22 august 2016, sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, programul DOR– Diasporă*Origini*Reveniri, ediția a patra. La DOR 2016 participă o sută de copii din 13 țări (Italia, Ucraina, România, Spania, Grecia, Portugalia, Cehia, Austria, Belgia, Marea Britanie, Irlanda, Germania și Republica Moldova), cu vârsta cuprinsă între 12-17 ani.

Programul este destinat generației a doua de migranți, originari din Republica Moldova și are scopul de a consolida legăturile emoționale, culturale și de identitate ale tinerilor cu țara lor de baștină.

La eveniment a participat Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip care a menţionat că această tabără este o posibilitate pentru copiii şi tinerii din diasporă să viziteze ţara de baştină, să cunoască mai multe despre tradiţii şi obiceiuri, să interacţioneze cu semenii lor de aici. Premierul a subliniat că este foarte important ca toţi copiii migranţilor moldoveni să păstreze legătura emoţională cu ţara de baştină şi să cunoască tradiţiile acesteia. „Eu vă doresc să vă simţiţi bine aici şi vreau să vă văd cât mai des şi mai curând acasă. Casa dumneavoastră este Republica Moldova”, a accentuat Prim-ministrul.

Participanţii la Programul DOR au avut posibilitatea să dialogheze cu premierul, adresând întrebări dintre cele mai diferite: de la planurile sale în calitate de şef al Executivului, până la visurile şi şotiile din copilărie.

Întrebat de copii care ar fi trei motive care să-i determine pe cetăţenii moldoveni plecaţi peste hotare să revină acasă, Premierul a spus: „primul ar fi acela că Moldova este patria dumneavoastră, altul că ţara noastră a fost binecuvântată de Dumnezeu prin oamenii săi deosebiţi, chiar dacă Republica Moldova nu are munte, nu are mare, dar are oameni frumoşi. Şi cel de-al treilea ar fi că Moldova va deveni, în curând, o ţară alături de statele din familia europeană”.

Șefa BRD, Olga Coptu le-a urat copiilor ședere frumnoasă în Republica Moldova: „Vă doresc să purtați mereu în sufletul vostru amintiri frumoase din țara de unde ați pornit voi și părinții vostri, iar în țările-gazdă să vorbiți cu mândrie de Republica Moldova”.

Programul DOR 2016 este organizat cu susținerea partenerilor BRD – Organizația Internațională pentru Migrație, misiunea în Moldova și NEXUS Moldova.

arhivgov_mg_9483

arhivgov_mg_9488

arhivgov_mg_9565

arhivgov_mg_9666

arhivgov_mg_9770

arhivgov_mg_9786

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine