La 10 august, angajații Direcției investigare fraude economice a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura pentru combaterea criminalităţii organizate au documentat activitatea unei întreprinderi specializată în domeniul jocurilor de noroc, cu sediul în or. Hîncești. În cadrul întreprinderii au fost stabilite o serie de încălcări ale disciplinei financiare şi regulilor legale de comerţ. Afacerea era administrată de o un bărbat de 40 de ani, domiciliat în același oraș și care este cercetat în stare de libertate.
În urma perchezițiilor efectuate, polițiștii au depistat că întreprinderea activează de circa 3 ani, în cadrul întreprinderii activează mai multe săli de jocuri de noroc, amplasate în or. Hîncești, Cimișlia, Cărpineni. Administratorul avînd intenția de neachitare a impozitelor în proporții deosebit de mari la bugetul de stat.
În cadrul materialelor şi măsurilor întreprinse în cadrul cauzei penale a fost stabilit faptul că întreprinderea nu declară conform procedurii legale mijloacele băneşti acumulate de la sălile cu jocuri de noroc.
La fel în cadrul măsurilor s-a constatat că la indicaţia directorului, persoane specializate în domeniul tehnologiilor IT, intervin în sistemele operaţionale şi în programele aparatelor de joc pentru a modifica procentul de cîştig în folosul întreprinderii, precum şi modificarea datelor privind încasările reale. Totodată, în rezultatul verificării seriilor și numerelor ale aparatelor de joc s-a stabilit că toate aparatele nu corespund cerinţelor prevăzute de Legea nr. 285” Cu privire la jocurile de noroc”, prin urmare sînt semne vădite de modificare a numerelor de serii şi anul fabricării a aparatelor de joc şi prin intermediul întreprinderilor delicvente au fost întocmite documente contabile fictive pentru legalizarea provenienţei aparatelor de joc.
Totodată, în cadrul percheziţiilor efectuate, au fost depistate mijloace băneşti necontabilizate de o proveniență dubioasă, documente de evidență contabilă dublă atît pe hîrtie cît și în format electronic, chitanțe la dispoziții de încasare, alte înscrisuri de ciornă privind încasările reale de la sălile cu aparate de joc, etc.
În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 241 „Practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător și 244 alin. 2 „Evaziunea fiscală a întreprinderilor a instituțiilor şi organizațiilor” Cod Penal al RM. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de se pedepsesc cu amendă în mărime de la 40.000 la 100.000 de lei sau cu închisoare de pînă la 6 ani.
Aparatele de jocuri la care au fost depistate nereguli, au fost sigilate. Ofițerii de investigații continuă investigațiile pe caz, pentru a stabili prejudiciu bugetului de stat și inițiază un complex de măsuri pentru stabilirea tuturor persoanelor implicate în săvîrșirea activităților delicvente sau celor care favorizează înfăptuirea acestora.