(foto) Arta poate reînvia chiar și în cel mai neașteptat loc. 11 deținuți vor juca piesa de teatru Hamlet

IMG_8369

Piesa Hamlet de Shakespeare va fi interpretată în premieră de către 11 deținuți condamnați pe viață din Penitenciarul nr. 17 din Rezina. Mai multe penitenciare din Moldova participă la realizarea proiectului teatral de la Rezina. Astfel, decorul ce va fi folosit în cadrul spectacolului va fi produs la Penitenciarul nr. 9-Pruncul, iar costumele vor fi cusute de deținutele de la Rusca.

Deținuții se implică în toate etapele de pregătire a spectacolului, de la ajustarea textului scenariului până la pregătirea scenei și costumelor. Aceștia sunt instruiți de o echipă de actori, scenografi și instructori profesioniști de teatru, lucrând zilnic în grup asupra textului, plasticii și dramaturgiei. Spectacolul după piesa lui Shakespeare este montat de regizoarea Luminița Țîcu.

Premiera spectacolului va avea loc pe 15 septembrie, în curtea interioară a Penitenciarului nr.17, cel mai securizat penitenciar din Moldova, iar acesta ar putea fi montat ulterior și pe scena unui teatru din Chișinău.

Potrivit regizorului Mihai Fusu, directorul Centrului de arte COLISEUM, lucrul asupra piesei „Hamlet” este un veritabil exercițiu de introspecție pentru deținuții implicați. „Muncim cu acest grup din luna mai, iar progresele lor sunt vizibile. Discutăm piesa, conflictele, motivațiile personajelor. Practic facem un curs de actorie de facultate în câteva luni”. Organizatorii speră că acest proiect îi va ajuta pe deținuții implicați să găsească altfel de soluții pentru problemele vieții cotidiene.

Recuzita, costumele și decorul pentru spectacol au fost realizate după schițele scenografei Tatiana Popescu, ce colaborează cu Centrul de arte „COLISEUM”. „Am gândit, pentru acest proiect, costume mai sobre, cu accente militare, care să reflecte atât conflictele interioare ale personajelor piesei cît și realitatea în care se regăsesc, în țara noastră, deținuții pe viață, care vor juca în acest spectacol”, a menționat Tatiana Popescu, scenografă în cadrul Centrului de arte „COLISEUM”.

1-93

Cele patru deținute încadrate la muncă în cadrul atelierului de confecții al Întreprinderii de Stat „Rusca” au spus că realizarea acestor costume a fost o adevărată provocare și se bucură că au reușit să creeze costumele doar din schițe, fără tipare, folosind doar imaginația, și, mai ales, experiența acumulată de când lucrează în atelier.

Larisa este una din deținutele care ajută la realizarea acestui proiect artistic. „Este primul proiect de genul acesta. Nu suntem deprinși de a inventa, mai ales pentru teatru e puțin mai complicat. Lucrăm de 10 zile și observăm rezultate bune. Suntem emoționați, însă ocupațiile ne fac mai puternici”.

 

IMG_8382Sergiu Bălan, Directorul întreprinderii de stat, Rusca. „Condamnatele au muncit și au dat dovadă că sunt capabile. Pentru  lucru primesc 2.100 de lei. De asemenea, în cadrul acestui penitenciar se lucrează la sectorul de încălțăminte pentru o firmă italiană. Pe viitor vrem să deschidem pentru deținuți sfera de muncă de tencuitori și brutari”.

De cealaltă parte, meșterii din custodia Penitenciarului nr. 9-Pruncul s-au angajat cu interes să lucreze la pregătirea decorului. Au lucrat cu metal și lemn, în câteva tehnici și diferite stiluri, fiind și la ei prima experiență de acest fel. Inculpații au făcut tronul regelui și scutul fantomei – tatăl lui Hamlet, confecționat din metal.

 

IMG_8403

Igor Guja, șef adjunct DIP, a declarat că condamnații au fost ușor convinși să lucreze la acest proiect. „Au muncit patru deținuți timp de trei săptămâni. Promovarea terapiei prin artă este o metodă plauzibilă. Prin dezvoltarea unor asemenea abordări alternative, creative, sistemul penitenciar din Moldova se alătură și altor sisteme penitenciare moderne, care practică astfel de soluții, cu rezultate din ce în ce mai bune. Astfel, proiectul „Hamlet” de la penitenciarul din Rezina urmează tradiția proiectelor teatrale de succes din penitenciarele din Italia, Germania și Statele Unite ale Americii”, a menționat funcționarul.

 

Directorul adjunct al DIP, Igor Guja, prezent la Penitenciarul nr.9 din Pruncul, a subliniat că, terapia prin teatru e o noutate pentru sistemul penitenciar din Moldova și împreună cu partenerii de dezvoltare ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare conjugă eforturile pentru a le oferi deținuților o paletă cât mai diversă de activități, care îi va ajuta să lase în urmă comportamentul infracțional și să redevină membri responsabili ai societății, schimbând totodată steriotipurile existente în privința acestei categorii de deținuți.

Hamlet este una dintre capodoperele lui William Shakespeare. Deși prima reprezentație datează din jurul anului 1600, textul tragediei a fost publicat pentru prima oară doar în 1603. Din această tragedie provine tirada filozofică: „a fi, sau a nu fi, aceasta e întrebarea”, devenită ulterior celebră și foarte des citată. Piesa reprezintă o dramă, care la nivel emoțional, prin dramatismul acesteia, face și o legătură cu viața deținuților.

La moment, în penitenciarele din Moldova își ispășesc pedeapsa 6615 condamnați, dintre care 110 deținuți pe viață. Cea mai mare parte dintre aceștia se află în custodia Penitenciarului nr. 17 din Rezina.

Proiectul teatral de la Rezina este realizat de Centrul de arte COLISEUM în comun cu Departamentul Instituțiilor Penitenciare din Moldova, la inițiativa Misiunii Norvegiene de Experți pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova. Activitatea este susținută financiar de Proiectul Uniunii Europene: „Sprijin acordat sistemelor de executare, probațiune și reabilitare în Moldova” (EUTAP4), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Misiunea Norvegiană de Experți pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova (NORLAM).

Reporter stagiar Stela Franțuz

IMG_8388

IMG_8385

IMG_8370

IMG_8380

IMG_8394

P3780002.JPG

Photo credit: Nicolae Pojoga

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine