S-a înscris la LeaderSHE pentru că știa încă din adolescență că oricine poate să ajungă mai ușor acolo unde dorește, prin exemplul altora. Ulterior a plecat în Canada, unde și-a continuat studiile, iar acum spune că înainte de a reveni în Moldova are nevoie să trăiască în diferite țări, să învețe din diferite culturi, ca mai apoi, cu experiența sa, să poată ajuta Moldova. Eugenia Turculeț a povestit pentru Academia LeaderSHE cum a ajutat-o de fapt această experiență dar și influența pe care a avut-o asupra activităților ulterioare.
Despre experiența LeaderSHE: „Academia LeaderSHE este locul în care înveți să vezi femeile din jurul tău ca pe aliați alături de care poți schimba lumea”
S-a înscris la LeaderSHE pentru că știa încă de când avea 15 ani că poate ajunge acolo unde vrea numai dacă urmează exemplul oamenilor care sunt unde ar fi vrut și ea să fie. „Oamenii pe care i-am cunoscut la LeaderSHE mi-au arătat că și în Moldova se poate vorbi despre egalitatea sexelor și că nu trebuie să îmi „sacrific” cariera doar pentru că sunt femeie. De la LeaderSHE voiam să învăț cum putem influența oamenii să fie mai buni și cum îi putem inspira să își atingă scopurile, dar sincer, am învățat mult mai mult de atât”, spune tânăra.
„Cred că femeile din sec. XXI trebuie, în primul rând, să fie determinate și să știe ce vor. În al doilea rând, cred că este datoria noastră să luptăm, ca pentru generațiile următoare, ceea ce noi considerăm un privilegiu, să fie o normă. În al treilea rând, cred că putem și trebuie să cerem ajutorul bărbaților, să ne susțină în lupta contra unui sistem în care familia e divizată, având aceste roluri sociale atribuite nouă, doar pentru că suntem bărbați sau femei. Ca femei ale secolului XXI, cred că trebuie să punem accentul mai mult pe respect decât pe docilitate și să o spunem atunci când simțim că nu suntem tratate cum ar trebui să fim. Iar în ultimul rând, ca femei ale secolului XXI, cred că ar trebui să vedem în alte femei aliați, și nu dușmani”, este de părere Eugenia.
Studii peste ocean
Acuma Eugenia se află în Canada, acolo unde a urmat studiile la Dawson College, pentru că, așa cum spune ea, e primul colegiu anglofon din Montreal și are și o reputație bună, iar programul la care aplicasem inițial, Community Recreation and Leadership Training, era oferit doar la Dawson în limba engleză. „Aș fi putut să rămân în Moldova, dar am vrut să încerc și sistemul de învățământ Nord American. Canada și Statele Unite ale Americii sunt țări capitaliste, comparativ cu cele europene, de aceea și sistemul educațional e influențat, cel putin cât priveşte lumea afacerilor.”
Eugenia spune că ar vrea să revină în Moldova când va simți că a acumulat cunoştinţe îndeajuns ca prezența ei aici să poată face o schimbare. „Am nevoie să trăiesc în diferite țări, să învăț din diferite culturi, ca mai apoi, cu experiența mea, să pot să ajut Moldova. Aș vrea să pot ajuta oamenii din Moldova să se simtă mai stabili. Aș vrea să aduc inovație în sistemul de educație, să lucrez în calitate de consultant în afaceri și, mai târziu, să fiu un ambasador pentru țara noastră.”