Trei bărbați, printre care și tineri, cu vârstele cuprinse între 33 ani şi 41 ani, anterior judecaţi pentru infracţiuni patrimoniale, au fost reţinuţi în flagrant delict şi documentaţi pentru săvârşirea furturilor din buzunare în transportul public urban.
Aceştia au fost capturaţi de poliţişti în microbuzele de pe rutele 154, 103 şi 113. Victimele s-au dovedit a fi doi tineri cu vârstele de 28 ani şi 31 ani, precum şi o domnişoară în vârstă de 19 ani, cărora le-au pricinuit un prejudiciu material în sumă de totală de peste 7.000 lei.
În toate trei cazuri a fost iniţiată urmărirea penală sub aspectul art. 192 „Pungăşia” Cod penal, care prevede amendă în mărime de la 6 000 lei la 10 000 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de pînă la 2 ani.
Astfel Poliţia Capitalei recomandă cetățenilor următoarele:
- Când aşteptaţi mijlocul de transport public la staţie, acordaţi maximă atenţie persoanelor ce au un comportament suspect, lângă DVS.
- Pregătiţi din timp banii pentru achitarea călătoriei , înainte de a urca în transport.
- Evitaţi să citiţi în timpul călătoriei, deoarece puteţi deveni ţinta hoţului de buzunare.
- Evitaţi să păstraţi banii în buzunarele din spate.
- În cazul în care transportul public este aglomerat şi sunteţi bruscat, asiguraţi-vă buzunarele şi priviţi cu atenţie la călătorii din jur.
- Geanta atârnată neglijent pe umăr este momentul potrivit al hoţului de buzunare.
- Ţineţi bagajul personal pe cât posibil în văzul ochilor.
- Nu uitaţi, majoritatea hoţilor de buzunare sunt permanent îmbrăcaţi elegant, şi pot avea o vârstă diferită.
Pungăşia – face parte din categoria infracţiunilor comise latent, de aceea metoda principală o constituie prin comiterea tainică, profitându-se de neatenţia şi nepăsarea victimei.