Ce trebuie să știi despre comunicarea non-verbală când ești la un interviu de angajare

angajare
Foto:today.com

Fie că e primul interviu sau ai mai trecut prin zeci, emoțiile sunt mereu acolo atunci când îți cauți un loc de muncă. Și, spre deosebire de un test, nu poți fi sigur dacă faci totul bine și nu știi ce anume îi place sau îi displace interlocutorului tău.

Ce cuprinde limbajul non-verbal?

Fiecare gest, expresie facială, mișcare a ochilor și chiar postură pe care o abordăm într-o discuție transmite un mesaj. Ceilalți oameni le preiau intuitiv și își formează păreri foarte rapid bazat pe aceste semne. Cuvinte frumoase de laudă pot fi inutile atunci când limbajul trupului denotă furie sau dispreț față de interlocutor.

Cât de important e limbajul non-verbal în comunicare?

Unii cercetători afirmă că până la 60-70% din sensul comunicării noastre vine din limbajul non-verbal, o proporție covârșitor de mare pentru un aspect pe care mulți dintre noi îl fac din reflex sau nu îi acordă suficientă importanță.

Indiferent de ponderea sa, în mod clar are un impact ce poate fi pozitiv sau negativ asupra fiecărei conversații pe care o avem, inclusiv a unui interviu de angajare.

Cum controlezi limbajul trupului la interviu?

Formează o primă părere pozitivă. Primele 7 secunde ale unui interviu pot fi cruciale pentru formarea unei prime impresii. Zâmbește sincer și strânge ferm mâna interlocutorului în timp îl privești în ochi.

Simte-te confortabil. Posturile și gesturile defensive, cum ar fi mâinile încrucișate sau privirea în pământ, îl pot face pe intervievator să creadă că nu ești complet sincer în discursul tău. Contactul vizual, postura relaxată (dar nu exagerat) și un zâmbet încrezător pot da greutate cuvintelor tale.

Evită zâmbetele false. Un zâmbet care transmite bucurie sinceră are anumite particularități fizice. Numit și zâmbet Duchenne, el combină mușchii gurii cu cei ai pomeților și cei din jurul ochilor. Un zâmbet sincer vine din toată fața și este singurul care te avantajează. Zâmbetul de complezență poate chiar să transmită aroganță, așa că evită-l cu orice preț.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine