În perioada 22-25 iulie în Capitală are loc evenimentul Chișinău Smart City Hackathon, care își propune să promoveze şi să susţină inovaţia şi tehnologiile pentru îmbunătăţirea imaginii Capitalei şi a traiului în mediul urban, să stimuleze şi să accelereze dezvoltarea soluţiilor tangibile şi să colaboreze cu autorităţile publice şi partenerii relevanţi pentru a moderniza oraşul.
Iată la ce idei se lucrează în cea de-a doua zi a primei ediții a Chișinău Smart City Hackathon:
#1. 2HARD (Need for Parking) – echipa condusă de Dragoș Străinu lucrează la o aplicație publică care le va transmite șoferilor toate datele necesare despre locurile libere de parcare din preajmă. Aplicația va funcționa grație unui echipament special pe bază de foto-senzori, menirea cărora va fi să stabilească starea în care se află locul de parcare unde este instalat, dacă este ocupat sau nu, transmițând ulterior datele colectate la serverul conectat cu aplicația.
#2. Esempla Team (Active City) – în frunte cu Nichifor Tcaci, echipa lucrează la un set de aplicații (web & mobile), scopul cărora este stabilirea unei conexiuni între toți locuitorii Capitalei, pentru a le da posibilitatea de a utiliza ajutorul reciproc drept factor facilitator pentru chișinăuieni. Astfel, cu ajutorul aplicației vor fi posibile orice feluri de anunțuri care vizează viața cetățenilor.
#3. Oraș.md – echipa condusă de Vlad Gregurco este în proces de elaborare a unei soluții pentru facilitarea conexiunii între locuitorii Capitalei și organele responsabile de serviciile de oricare fel. Astfel, raportarea unor probleme precum căderea unui copac sau defectarea liniilor telefonice va deveni posibilă prin intermediul a doar trei clickuri. În plus, aplicația presupune și o platformă destinată autorităților pentru a facilita recepționarea mesajelor de la chișinăuieni. De asemenea, aici va fi disponibilă orice informație, actualizată permanent, care vizează viața acestora.
#4. Paranoic Bot – echipa condusă de Vladimir Melnic are drept scop elaborarea unui Facebook Messenger Bot care, cu ajutorul unui echipament special, va notifica utilizatorii despre situația de acasă în cazul în care aceștia au uitat să închidă ușa, să stingă lumina, să deconecteze fierul de călcat sau aragazul etc. Aplicația va funcționa pe baza de senzori care vor recepționa informația necesară și o vor transmite pe server, de unde aceasta va ajunge direct la utilizator, prin rețea sau prin SMS în lipsa acesteia. Pentru mai multe detalii, accesați pagina de Facebook a proiectului.
#5. HAI WAY – echipa condusă de Sandu Chirița și-a pus drept scop elaborarea unei aplicații menirea căreia este de a asigura utilizatorii cu orice informație necesară privind transportul public, de la locul concret în care se află unitatea de transport așteptată până la timpul concret în care aceasta va ajunge la stația cea mai apropiată. Aplicația va fi bazată pe conexiunea utilizatorilor și a unităților de transport la un server comun, fiind utilizate datele de geolocație (GPS). De asemenea, aplicația va face disponibile datele despre rutele transportului public în Capitală și va oferi notificări în cazul modificărilor în acest sens. Pentru mai multe detalii accesați pagina de Facebook a proiectului.
#6. VREAUTROTUAR.EU – cei trei membri ai echipei conduse de Geo Lupașcu sunt în procesul elaborării unei aplicații care ar putea soluționa problema parcărilor ilegale în Capitală. Aplicația va reprezenta puntea între utilizatori și organele responsabile de pedepsirea șoferilor care parchează ilegal. Autoritățile vor recepționa informația după ce aceasta va fi colectată în urma completării de către utilizatori a unui formular care implică un minim de informație necesară pentru a genera o plângere care ulterior va fi transmisă organelor responsabile, fiind deja formulată corect din punct de vedere administrativ și astfel devenind o reclamație oficială care nu poate fi neglijată. Proiectul își propune să coopereze cât cu autoritățile publice responsabile, atât și cu organizațiile non-guvernamentale care sunt preocupate de bunăstarea orașului, ca de exemplu Orașulmeu.md, Stopham, PointMap, etc. Rezultatele proiectului le puteți accesa aici.
#7. Parker-chișinău – echipa formată din 4 membri și condusă de Eugeniu Prodan se ocupă de elaborarea unei platforme care presupune o colaborare între persoanele juridice sau fizice care dețin unul sau mai multe locuri private de parcare, și șoferii care se află în căutarea acestora. Astfel orice deținător al unui loc de parcare va avea posibilitatea să îl dea în chirie, iar orice șofer la rândul său va putea beneficia de o astfel de ofertă, în caz că o găsește profitabilă, conexiune între aceștia fiind asigurată de serverul aplicației, care pe deasupra va oferi informații despre numărul locurilor libere în diferite parcări, precum și adresa concretă a acestora. Dezvoltatorii aplicației menționează că obiectivele acesteia sunt de a ușura viața șoferilor, precum și de a dezvolta în Capitală un sistem legal și disciplinat de parcare. Pentru mai multe detalii accesați pagina de Facebook a proiectului.
Vă reamintim că echipa câștigătoare va fi premiată cu șase laptopuri de la compania Esempla Systems, alte premii de care ar putea beneficia echipele fiind un an de hosting de la compania RTSolutions, licență Bitdefender de la Bitdefender Moldova, semnături electronice de la Î. S. „Centrul de Telecomunicații Speciale”, certificate pentru publicitate online de la Simpals și BizSpark subscription de la Microsoft Moldova.
Chişinău Smart City Hackathon este organizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC şi Tekwill cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC”, cu suportul Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Centrul de Guveranre Electronică, UNDP, MiLab, CTS, Primăria Municipiului Chișinău, AEE, Pentalog, Microsoft, RTSolutions, Bitdefender și Esempla Systems.
Pentru mai multe detalii vedeți pagina de Facebook a evenimentului sau site-ul acestuia.
De asemenea, aici puteți vedea cum a trecut deschiderea evenimentului: