Recensământul Populației și al Locuințelor: Doar jumătate din date au fost procesate

Instruire_2
Foto:Statistica.md

Biroul Naţional de Statistică (BNS) informează despre situaţia privind prelucrarea datelor Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor din anul 2014 (RPL), la data de 19 iulie curent.

Potrivit BNS, au fost introduse şi codificate 1.919.246 de chestionare (toate tipurile de chestionare pentru gospodărie și persoană) sau 46,0% din numărul total de chestionare. Procesul de prelucrare a datelor a fost finalizat pentru municipiile Chișinău şi Bălţi, raioanele Briceni, Cantemir, Hâncești, Leova, Ocniţa, Șoldănești, Ungheni, Drochia și Taraclia. În prezent, derulează introducerea datelor pentru celelalte raioane. Situaţia privind procesarea datelor este prezentată în graficul de mai jos:

 

RPL_19_iulie_2016

Tot­o­dată, au fost ela­bo­rate 80 de reguli de vali­dare și edi­tare a date­lor pen­tru 15 variabile/întrebări din ches­tio­na­rul pen­tru per­soană (2P), în sco­pul de a depista răs­pun­su­rile incon­sis­tente din ches­tio­nare. Regu­lile men­țio­nate au fost tes­tate de către BNS în baza date­lor pro­ce­sate pen­tru raio­nul Leova, iar rezul­ta­tele tes­tă­rii relevă un nivel bun al calității date­lor RPL, fiind înre­gis­trat un nivel minim de erori admise la com­ple­ta­rea ches­tio­na­re­lor de recen­sământ în teren și/sau la pro­ce­sa­rea date­lor în apli­ca­ția de intro­du­cere a date­lor.

De ase­me­nea, au fost ela­bo­rate 10 reguli de potri­vire, apli­ca­rea cărora a per­mis potri­vi­rea date­lor pen­tru 74 de sectoare de recen­sământ, din numă­rul total de 90 de sec­toare recen­zate în cadrul AC. Ast­fel, rata de potri­vire a datelor pen­tru cele 74 de sec­toare con­sti­tuie per total 80,6%, inclu­siv pen­tru sec­toa­rele din mediul urban – 72%, iar pen­tru cele din mediul rural – 88%. Pen­tru cele­lalte sec­toare, BNS con­ti­nuă insis­tent acţiunile în vede­rea potri­vi­rii date­lor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine