Unul dintre cei trei olari de dinastie din Moldova și dintre cei 80 câți sunt în întreaga lume organizează, în week-endul 16-17 iulie, Târgul internațional de olărit „La Vatra Olarului”.
Evenimentul – care se va desfășura în satul său natal, Hoginești – este un prilej pentru a procura obiecte din lut sau de a le confecționa cu propriile mâini, dar și de a vedea în ce poate transforma un om gospodar și cu inițiativă o brigadă de tractoare părăsită acum 20 de ani. Lucrările lui Vasile Gonciari au ajuns și în Occident, iar cei care-i vizitează atelierul rămân fără grai atunci când văd ce iese dintr-un boț de lut.
Programul evenimentului
6 iulie 2016
09:00-21:00
Târgul olarilor, ateliere interactive de olărit, master-classuri, expoziția meșterilor populari.
10:00
Inaugurarea târgului din partea organizatorilor.
12:00-16:00
Program artistic cu participarea tinerelor talente, ansamblurilor folclorice și a vedetelor naționale.
17:00
Partea festivă cu participarea oaspeților de onoare și demnitarilor de stat.
18:00-21:00
Un grandios concert al legendarei formației Millenium-Band.
17 iulie 2016
09:00-16:00
Târgul olarilor, ateliere interactive de olărit, master-classuri, expoziția meșterilor populari.
11:00-15:00
Program artistic cu participarea tinerelor talente, ansambluri folclorice și a vedetelor internaționale.
15:00-16:00
Totaluri: obiecții, sugestii
Intrarea la târg este gratuită, parcarea este gratuită în apropiata vecinătate, târgul va avea loc la 800 de mentru de la traseul M14
Organizatorul principal „CASA OLARULUI” VASILII GONCIARI. Mai multe detalii pe Facebook.
Olarul de la Hoginești a revoluționat piața artizanatului din Moldova acum câțiva ani, după ce s-a întors din Italia, unde a muncit la o fabrică, tot în calitate de olar. A revenit cu multe idei noi și cu abordări mult prea occidentale pentru o țară care abia a revenit pe drumul democrației. „Sunt un simplu băiat de la țară, care a moștenit de la strămoșii săi darul olăritului. Am mers în Occident nu doar pentru a câștiga bani, ci și pentru a mă perfecționa profesional”, povestește Vasilii Gonciari, al cărui nume nu e o simplă coincidență. Se trage dintr-o dinastie de olari veche de sute de ani care, împreună cu alte vreo 30 de familii, a venit din Carpați la Hoginești – loc cu lut bun, unde au început să confecționeze obiecte pentru mănăstirile din preajmă. Vocea sa a fost auzită și iată că, deja al patrulea an consecutiv, organizează Târgul de olărit. Își dorește ca acest festival să adune oameni buni, meșteri populari, de la care lumea să procure lucruri de valoare.
Mai multe despre Vasilii Gonciari citiți aici: Vasilii Gonciari de la Hoginești