În satul Ivancea (raionul Orhei) sunt în plină desfășurare pregătirile pentru Cucuteni International Art – Camp 2016, care se va desfășura începând cu acest weekend (26 iunie) și va dura până pe data de 16 iulie 2016.
În cadrul taberei din acest an, se vor aduna 25 de pictori de excepție și maeștri ai ceramicii din zece țări – Polonia, Lituania, Egipt, Kazahstan, Bulgaria, România, Azerbaidjan, Rusia, Ucraina și Moldova, care timp de trei săptămâni, prin intermediul operelor de artă – înfățișate în ceramică sau pe pânză – vor reînvia cultura Cucuteni – Tripolie, centrul căreia era teritoriul Moldovei contemporane.
Ușile taberei vor fi deschise pe toată perioada celor trei săptămâni pentru toți doritorii să privească și chiar să să alăture procesului de creație în cadrul master-classurilor tematice pregătite de artiștii de talie internațională, organizate pe data de 2,3,9 și 10 iulie.
Sfârșitul taberei va fi marcat de Festivalul „Cucuteni” pe 16 iulie 2016, în cadrul căruia se va desfășura expoziția și licitația publică a tuturor operelor, create de participanții taberei din acest an. Mai mult, programul festivalului va îmbina armonios atmosfera creativă, menținută de participanții taberei, cu un bogat program cultural, dedicat culturii antice, istoriei, obiceiurilor, tradițiilor, ritualurilor și artei cucutenienilor.
Vizitatorii vor savura bucate și băuturi preparate după cele mai vechi rețete, copiii vor participa la săpături arheologice adevărate, vizitatorii de toate vârstele vor putea participa la master-classuri dedicate artei culturii Cucuteni – Tripolie. Un spectacol al focului, muzica instrumentelor străvechi, art sale și reînvierea ritualurilor antice Vă așteaptă la Cucuteni 2016.
Intrarea la festival – Liberă.
Pentru informație suplimentară despre Cucuteni International Art – Camp 2016 accesați pagina de Facebook a evenimentului sau site-ul cucuteni.md.
Despre civilizația Cucuteni – Tripolie
Cultura Cucuteni sau Cucuteni-Tripolie reprezintă un fenomen unic în istoria omenirii. Aceasta este una dintre cele mai vechi civilizaţii din Europa care s-a constituit cu câteva secole înainte de apariţia aşezărilor umane în Mesopotamia şi Egiptul Antic.
Cultura era răspândită pe teritoriul actual al Republicii Moldova, României şi Ucrainei, teritoriul ţării noastre aflându-se în centrul acestui areal. Civilizația Cucuteni-Tripolie, în perioada sa de maximă expansiune, a ajuns la o suprafață de peste 350.000 km2. Numele său a fost dat de descoperirile făcute în anii 1884 și 1893 în localitățile Cucuteni din județul Iași și Tripolie, lângă Kiev, Ucraina.
Cultura Cucuteni se întindea pe o suprafaţă de 35 000 kilometri pătraţi, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova şi Ucrainei.
Cultura acestei civilizații este cunoscută pentru lucrările din ceramică. În orice locuință tripoliană arheologii au găsit între 30 – 200 de lucrări de ceramică: farfurii și căni, amfore, vase pentru ritual.
Calitatea lucrărilor de ceramică erau de neegalat: subțiri, netede, vopsite cu multă măiestrie în roșu, alb, negru și castaniu. Ritmul decorativ este perfect, încărcat cu simboluri și ornamente. Pe teritoriul Moldovei aşezări cucuteniene au fost descoperite în apropierea mai multor localităţi contemporane, precum cele din preajma satului Vărvăreuca, Brînzeni, Văratic, Cubani, Costeşti, etc.
Cucuteni International Art – Camp 2016 este organizat de Art Studio „Picasso” sub patronajul Ministerului Culturii al Republicii Moldova în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Partenerul festivalului este agenția de comunicare PRofile.
Mentorul Simpozionului Cucuteni International Art Camp 2016 este bine cunoscutul ceramist Mir-Teymur Mamedov din Azerbaijan. Parteneri ai evenimentului sunt Moldova Agroindbank, Lukoil – Moldova, Chateau Vartely, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova și Moldtelecom. Sponsor general: Bemol Moldova.