Aparent, printre nevoile de bază ale omului e și nevoia de diversitate. Hrana, adăpostul și securitatea iți sunt asigurate pe deplin, ba mai mult de-atât, ai parte chiar de confort și împliniri, însă la un moment dat apare rutina, iar asta e chiar așa de trist cum sună.
Tot acest confort devine previzibil, și nu reușești să te mai bucuri de el. În esență, rutina înseamnă ordine, iar ordinea aduce eficiență. Sigur că vrei eficiență, însă o viață prea ordonată tinde să devină și foarte monotonă. Atât în viața personală cât și în cea profesională, intensitatea unei experiențe scade proporțional cu frecvența ei. În cel mai ușor caz, rutina te descurajează, iți diluează satisfacția reușitei și iți răpește entuziasmul. În cel mai rău caz, rutina te limitează, te face să te simți prizonier, te deprimă. Dacă simți că ai nevoie de o schimbare, atunci ai dreptate: chiar ai nevoie de o schimbare, așa că merită să faci ceva în acest sens, scrie wall-street.ro.
Învinge-ți inerția și pune-te în mișcare
Dacă ai doar câteva ore la dispoziție, ia-ți bicicleta, rolele sau pantofii de sport și pornește la drum. Dacă ai câteva zile la dispoziție, ia-ți bagajul și fugi la mașină, la tren sau la aeroport. O sa descoperi că există o lume fascinantă, paralelă cu aceasta, care e mult mai aproape decât ai crede. Nu doar că o sa te simți mai bine, dar o să și arați mai bine. Găsești inspirație pentru astfel de evadări în cărți precum 101 ways to get in shape sau Outdoor Chronicles: True Tales of a Lifetime of Hunting and Fishing. Pariul unei astfel de cărți este ca la un moment dat o s-o lași brusc din mana și o să începi să-ți faci bagajele.
Ieși din zona ta de confort
Un concept foarte sonor in ultima vreme, zona de confort poate fi exact acel spațiu din viața ta care este dominat de rutină. Încearcă să înțelegi ce este zona de confort și cum să ieși din ea, pentru că, în mod clar, trebuie să ieși de acolo cu orice preț. În zona de confort nu exista provocări, nu există schimbare, nu există progres. E doar amorțeală și iluzie. Ai literatura de self help și pe tema asta, best seller-uri precum How To Come Out Of your Comfort Zone sau The Comfort Zone Illusion.
Schimba-ți programul
Deși pare banal, schimbatul orelor din zi pe care le aloci activităților tale o sa-ți dea o perspectivă total diferită asupra vieții. Există chiar un curent destul de influent care promovează trezitul la 5 dimineața atât ca mijloc de self help cât și ca strategie de time management. 5 am coaching este o întreagă filosofie care se bazează pe repere orare și pe lărgirea limitelor temporale ale unei zile.
Privește pe termen lung
Fixează-ți un scop ultim în cariera, un punct de maximă reușită, în care nu vei mai face decât ceea ce-ți place. Odată ce l-ai fixat, asigura-te ca ești pe drumul care duce către acel punct si asuma-ți toate schimbările necesare. Katie C. Kelley, o autoare foarte respectata în literatura de specialitate, numește asta “curaj pentru cariera”. Găsești sfaturile ei în cartea Career Courage: Discover Your Passion, Step Out of Your Comfort Zone, and Create the Success You Want.
Descoperă-ți pasiunile
Sigur că știi deja ce-ți place, dar poți să fii sigur că mai sunt și alte lucruri care ți-ar plăcea, doar că nu ai avut ocazia să le încerci până acum. Gătit, olărit, construit de căsuțe pentru pasări sau orice altă activitatea care ți-ar putea produce satisfacții. Crossroads Of Should and Must – Fing And Follow Your Passions, de Elle Luna, ar putea fi cartea care te va motiva să pornești în căutarea pasiunilor. Mai mult, descoperind o nouă pasiune o să ajungi să cunoști și oameni noi, persoane cu care o să ai deja ceva în comun.
Caută-ți talentul ascuns
În mod evident, talentul e un concept foarte relativ, asta pentru ca nu îl găsim niciodată în stare pură. Performanțele pe care le atribuim talentului apar după ani de muncă, de exercițiu asiduu. Există o teorie pusă în circulație de Daniel Coyle in The Talent Code, care demontează total mitul talentului înnăscut și demonstrează că, de fapt, talentul e o aptitudine care se construiește și se cultivă.
Citește și altceva
Dacă literatura pe care o consumi acum te face să te învârți în cerc, schimbă foaia! Găsește inspirație în cărți precum Transformed! The Science of Spectacular Living și vei începe să vezi totul cu alți ochi.
Fă voluntariat într-un job care îți place
Ori de câte ori îți permite programul, mergi și fă ceea ce-ți place fără să fii plătit pentru asta. Nu doar că te vei simți mai împlinit, dar s-ar putea ca la un moment dat să îți găsești un viitor în acel domeniu chiar ca profesionist, iar asta ar fi pur și simplu fantastic. Să faci ce-ți place nu poate fi considerat munca.