(galerie foto) O dată în 5 ani! Detalii despre aplicațiile de protecție civilă care au avut loc astăzi în Chișinău

DSC_9322

Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI în comun cu formațiunile municipale de protecție civilă desfășoară astăzi aplicații în municipiul Chișinău. Startul exercițiilor a fost dat la ora 08:30 minute, după ce a fost efectuată revista de front a formațiunilor municipale în Piața Marii Adunări Naționale.

Conform scenariului, pe teritoriul țării a avut loc un cutremur de pământ, în urma căruia s-au produs mai multe consecințe, care au afectat municipiul. Primele acțiuni au avut loc într-un bloc de locuit din strada Testimițianu 29/2. Aici, formațiunile municipale de protecție civilă, dar și subdiviziunile de salvatori și pompieri au acționat pentru lichidarea incendiilor izbucnite și pentru salvarea și evacuarea sinistraților.

Următoarea locație unde au fost antrenate forțele, a avut loc în cadrul unui spital municipal pentru copii din strada Grenoble, nr. 149. Instituția medicală a întreprins acțiuni de răspuns în situații excepționale, evacuând pacienții și personalul din spital.

Tot aici, medicii au efectuat triajul medical a persoanelor care au avut de suferit. În cadrul exercițiilor a fost simulat un accident cu victime multiple care s-ar fi produs pe traseul Unghenu – Chișinău, în apropiere de șoseaua Balcani, iar mai multe persoane au avut nevoie de descarcereare și acordarea primului ajutor calificat.

Aplicațiile au continuat în comuna Grătiești din municipiul Chișinău, unde forțele de protecție civilă au lichidat consecințele inundațiilor și au întreprins măsuri de lichidare a focarului de pestă porcină africană. Mai mult, capacitățile formațiunilor au fost testate și în caz de lichidare a scurgerii substanțelor toxice, care se poate întâmpla în urma unui seism.

La final, exercițiile se încheie cu ședința Comisiei pentru situații excepționale a municipiului Chișinău, unde vor fi trecute în revistă acțiunile formațiunilor, dar și deciziile luate. Scopul aplicațiilor este de a verifica starea de pregătire a organelor de conducere la nivel de municipiu și a formațiunilor protecției civile în caz de declanșare a situațiilor excepționale, obiectivul de bază fiind comunicarea eficientă a structurilor municipale în gestionarea situațiilor de risc.

La aplicația complexă de astăzi au participat peste 150 persoane, care constituie formațiunile la protecția civilă din serviciile municipale, dar și 60 angajați ai Serviciului PC SE, inclusiv și din cadrul Direcției situații excepționale Chișinău.

Conform Hotărîrii Guvernului nr. 830 din 20Якорь noiembrie 2015 “Cu privire la măsurile de pregătire a protecției civile a Republicii Moldova pentru anul 2016”, vor fi desfășurate aplicații în 8 raioane. Până în acest moment au trecut prin exerciții raioanele Nisporeni, Căușeni și Ocnița și municipiul Chișinău. Astfel de aplicații la protecția civilă se desfășoară în raioane și municipii o dată în cinci ani.

DSC_8714

DSC_8799

DSC_8852

DSC_8958

DSC_8964

DSC_8980

DSC_9112

DSC_9225

DSC_9292

DSC_9317

DSC_9322

DSC_9401

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine