Cine este tânărul care a ucis 50 de persoane într-un club de noapte din Florida

Omar Mateen was identified by authorities as the shooter in the incident
Foto:Omar Mateen Photo Credit: elperiodico.com

Omar Seddique Mateen, de 29 de ani, este americanul de origine afgană care a comis cel mai sângeros atentat din SUA după 11 septembrie 2001. Tânărul a pătruns înarmat cu o pușcă de asalt și un pistol în Pulse, un club gay din Orlando unde gloanțele au luat duminică viețile a 50 de persoane prezente și au rănit alte 53. Acesta ar fi comis atentatul fiind dezgustat la vederea homosexualilor care se îmbrățișează. Omar este descris de apropiați ca impulsiv și instabil.

Familia recunoaște că el a avut multe defecte, dar susține că actul său nu are nicio legătură cu religia, în timp ce FBI a dezvăluit că l-a interogat în două rânduri — fără urmări — din cauza „eventualelor legături cu teroriștii”.

Născut la New York în 1986, tânărul se mută cu familia în Florida, unde urmează cursuri de drept la universitatea de stat Indian River. În 2009, se căsătorește cu prima nevastă, de care va divorța în 2011, potrivit unor acte juridice consultate de AFP.

Sub acoperirea anonimatului, aceasta din urmă, originară din Afganistan, a declarat cotidianului Washington Post că a fost constant bătută de fostul soț în perioada în care au locuit împreună într-un apartament de două camere la Fort Pierce, în Florida. „Mă bătea. Ajungea acasă și începea să mă lovească pentru că rufele nu erau spălate sau alte lucruri de genul ăsta”, a povestit ea, adăugând că „era o persoană instabilă”.

Schimbările au apărut însă cu pași mici, a afirmat ea. „Părea normal” la început, nu foarte religios, prezent frecvent pe la sala de sport, potrivit fostei sale soții care își aduce aminte de unele poze făcute de Omar Seddique Mateen deghizat în ofițer al poliției din New York.

La vremea respectivă, el lucra ca gardian într-un centru pentru infractori minori și din acest motiv poseda un permis de portarmă. Cele două interogatorii luate de FBI datează din 2013 și 2014, însă ancheta a fost închisă din lipsă de elemente.

Atunci cum se explică acest deznodământ teribil și neașteptat? „Eram în centrul orașului Miami (…), oamenii cântau. A văzut doi bărbați care s-au îmbrățișat în fața nevestei și copilului său și s-a enervat foarte rău”, a povestit tatăl suspectului, Mir Seddique, la postul NBC, adăugând că fiul său a făcut o criză împotriva homosexualilor.

Se îmbrățișau și se atingeau, iar el a spus: „Uită-te la asta. Fac asta în fața fiului meu””, a adăugat Mir Seddique, susținând că atacul armat de duminică „nu are nicio legătură cu religia”.

Fosta soție a lui Omar Mateen a simțit violența crescând, fiind nevoită în cele din urmă să apeleze la ajutorul părinților fostului soț în fața violențelor repetate. Aceștia din urmă au ajutat-o să fugă din apartamentul conjugal, după care nu l-a mai revăzut niciodată pe cel care a comis masacrul de la Orlando. „Efectiv mi-au salvat viața”, a spus ea despre socrii de atunci.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine