(video) Producțiile a doi regizori din Moldova sunt prezentate la Zilele Filmului Românesc TIFF

1
Foto:colaj foto diez.md

Doi regizori din Republica Moldova participă la Festivalul Internațional de Film din Transilvania, care se desfășoară la Cluj-Napoca de pe data de 27 mai până pe 5 iunie 2016. Este vorba de Igor Cobileanski cu filmul „Afacerea est” și de Pavel Cuzuioc cu filmul „Raisa”.

La festival cinefilii pot să se delecte cu 11 lungmetraje și 17 scurtmetraje ce vor rula în competiție, în timp ce alte 2 filme vor fi prezentate în afara competiției. Filmul „Raisa” a fost prezentat publicului larg ieri, 2 iunie, cu celelalte scurtmetraje. Filmul lui Igor Cobileanski este un lungmetraj care va fi difuzat astăzi, 3 iunie.

Scurtmetrajul de ficțiune „Raisa” este o producție independentă (Moldova-Austria-România), realizată cu multă pasiune de către regizorul Pavel Cuzuioc și întreaga echipă a filmului. La baza scenariului stă proza scurtă, inspirată din fapte reale, scrisă de Aurelia Zavtoni. Filmările pentru „Raisa” au durat cinci zile și s-au desfășurat în ianuarie 2015, în locații din Chișinău și suburbii. Post-producția filmului a fost realizată la Viena, Austria.

Scenariul este semnat de Pavel Cuzuioc, iar Michael Schindegger este directorul de imagine.

Filmul ne prezintă o femeie, Raisa, care într-o zi de iarnă călătorește spre Chișinău, în speranța de a găsi ceva ce i-ar putea schimba viața.

Pavel Cuzuioc s-a născut în 1978 în Republica Moldova. Studiază dreptul la București, iar în 2000 se mută la Viena, unde urmează cursurile Post-Universitare la Academia Diplomatică. În 2003 se reprofilează și studiază regia și producția de film la Academia de Film din Viena. Din filmografia sa amintim documentarul „Trois Femmes de Moldavie” (2006) și „Doina Groparilor”/„Digging for life”, un proiect finalist al Concursului național de scenarii inițiat de HBO România și realizat în parteneriat cu Festivalul Internațional de Film Transilvania, ediția 2010, secțiunea documentar. Doina Groparilor a fost selectat la numeroase festivaluri internaționale. În prezent, cel mai recent proiect al lui Pavel, documentarul „Das Ewige Warten”/„The Long Wait”, este în post/producție.

„Afacerea est” de Igor Cobileanski, produs de Alien Film (România) şi Just A Moment (Lituania), este un road-movie, o comedie despre doi prieteni care încep o călătorie plină de aventuri în Moldova, încercând să dea lovitura în afaceri şi, cu banii strânşi, să-şi îndeplinească visul.

Regizorul Igor Cobileanski s-a născut în 1974, la Chişinău. A absolvit Facultatea de regie şi film a UNATC Bucureşti, în 1995. A revenit la Chişinău, unde a început să regizeze videoclipuri (şase numai pentru trupa Zdob şi Zdub), spoturi publicitare şi filme documentare (“Murind pentru Madrid”, “Răsăritul Bălţilor”, “Legendele Tipovei”, în intervalul 1999 – 2000).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine