(foto, video) Ultima oră! Un elicopter SMURD din România s-a prăbușit la Cantemir

13321755_1295308907164563_7893915481523074052_n

Un echipaj SMURD Iași s-a prăbușit în raionul Cantemir. Acesta urma să transporte o persoană din Cahul la Chișinău. Echipajul era format din patru persoane, originare din România.

Elicopterul a dispărut de pe radar la ora 14:13 în apropierea satului Haragîș, raionul Cantemir. La fața locului s-au deplasat mai multe ambulanțe și echipaje SMURD. Echipajul era format din 4 cetățeni români: pilotul, copilotul, medicul și paramedicul. Toți cetățenii români sunt morți.

Potrivit Publika.md, elicopterul era din Iași. Aparatul de zbor a transportat un pacient de la Cahul la Chișinău și se îndrepta înapoi la Cahul după al doilea pacient. Potrivit, Ministerului Sănătăţii, primul pacient a fost transportat era din Vulcănești, iar al doilea urma să fie preluat din Cahul.

Cei patru membri ai echipajului SMURD erau: Gabi Sandu – asistent medical, Mihaela Dunea – medic, Voicu Socaie -copilot și Doru Gavril – pilotul elicopterului.  Vezi aici mai multe detalii despre ei.

Ministerul de Interne din România a activat celula de criză după prăbușirea elicopterului SMURD în Republica Moldova, a declarat joi purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. Totodată, ea a subliniat că toate aeronavele de tip EC 135 vor rămâne la sol.

Aeronava era fabricată în august 2014, iar inspecția a fost făcută în 2016, pilotul având peste 4.000 de ore de zbor.

(galerie foto) Primele imagini de la locul catastrofei aviatice de la Cantemir. Detalii aici.

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, își exprimă profundul regret în legătură cu prăbușirea unui elicopter al Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), în satul Haragîș, raionul Cantemir,  astăzi, 2 iunie, soldată cu pierderi de vieți omenești. Detalii aici.

Procuratura s-a autosesizat în cazul accidentului aviatic a elicopterului SMURD. Detalii aici.

Prim-ministrul Pavel Filip a cerut Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Autorităţii Aeronautice Civile, Procuraturii Generale să întreprindă toate măsurile pentru investigarea şi elucidarea cauzelor accidentului aviatic. Detalii aici.

DSE

13340410_801187389982643_1011595354_o_0

Martor: „Eram la mine, în biroul de la Primărie. Avea o distanţă foarte mică de pământ. Vira când la stânga, când la dreapta. Era ploaie mare. Nu se vedea nimic. Era totula lb în faţă. Nu era vânt puternic. Nu ştiu dacă au fost explozii, era prea mare distanţa. Da, m-am speriat. S-a auzit o bubuitură. Au trecut câteva maşini de pompieri după 25 de minute, poate mai repede. Unii oameni s-au apropiat. Am văzut că au trecut mai multe maşini, am înţeles că sunt persoane carbonizate. Ei au încercat să aterizeze, dar nu au reuşit. Iarba era pătulită pe un teren mare”, a declarat un alt martor.

Primarul localității Capaclia: „A fost un sunet straniu. Am ieşti afară să vedem ce se întâmplă. Au văzut elicopterul care zbura cam jos. După 3-4 minute s-a auzit o bubuitură. Primăria vecină a confirmat prăbușirea. Posibil au vrut să aterizeze pe un stadion. Elicopterul zbura la altitudine joasă, iarba era pătulită. Oamenii s-au speriat. Elicopterul avea viteză. E catastrofă. Vedem multe ambulanțe şi maşini ale pompierilor aici. Tot satul e bulversat”, susţine primarul localității Capaclia, Alexei Busuioc.

Vice-ministrul Sănătății: „Confirm faptul că s-a prăbușit elicoperul SMURD în raionul Cantemir. Toţi cei aflaţi la bord sunt decedaţi. Decizia de decolare şi zbor aparţine Autorităţii Aeronautice din România. Elicopterul se îndrepta la Cahul pentru a prelua un pacient. Echipajul este completat de un pilot, copilot şi asistent medical. Sper ca într-o oră să ajung la faţa locului. În elicopter nu era niciun pacient”, a declarat vicemnistrul Sănătăţii Oleg Crăciun.

Primarul satului Haragîş: „Elicopterul a căzut la pădurea de la intrarea satului. S-au depistat patru cadavre. Trei sunt carbonizate. Oamenii legi cercetează cazul. Cred că s-a prăbuşit din cauza neguri. Au intrat în pădure, s-au lovit şi au căzut. Nu putem spune cine sunt victimele. Durere mare. Cineva a încercat să salveze pe altcineva, dar şi-a pierdut viaţa. Erau imagini îngrozitoare. Am depistat bucăţi din cadavre. Rezervoarele au explodat de trei ori. Primul cadavru a fost scos înainte de bubuituri. Sunt vreo 40 de oameni la faţa locului”, a declarat primarul satului Haragîş, raionul Cantemir, Iurie Bălănuţă.

În această dimineață, elicopterul SMURD a fost solicitat de medicii din Vulcănești, pentru a transporta aerian și monitorizat un pacient, internat în spitalul raional. Era vorba despre o femeie de 85 de ani, care suferă de bronhopneumonie, insuficiență respiratorie și renală acutăPe parcursul zborului, pacienta a fost monitorizată medical de către paramedicii și medicii SMURD Iași. La ora 12:10 minute elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chișinău, femeia fiind preluată de către o ambulanță 903 și transportată la Spitalul de Urgență.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine