Doar câteva zile până fumatul în spațiile publice va fi interzis. Cum va fi implementată legea

IMG_4611

În cadrul ședinței Consiliului Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului la care au participat reprezentanți ai instituțiilor publice, organizațiilor neguvernamentale, precum și membrii Comisiei parlamentare pentru Protecția Socială, Sănătate și Familie, s-a discutat despre implementarea legii anti-tutun, care conform prevederilor legale trebuie să aibă loc începând cu data de 31 mai 2016. Cu toate acestea, o modalitate clară de implementare nu a fost identificată.

Agenda discuțiilor ședinței Consiliului Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului  a vizat realizarea obiectivelor care își propun restricționarea fumatului în locurile publice în temeiul intrării în vigoare la 31 mai 2016 a prevederilor Legii 278 privind controlul tutunului, dar și organizarea în Republica Moldova a Zilei Mondiale fără Tutun la data de 31 mai a.c. De asemenea, membrii Consiliului au discutat despre acțiunile întreprinse în vederea ratificării Protocolului privind combaterea comerțului ilicit cu produse de tutun la Convenția Cadru a Organizației Mondiale a Sănătății.

Deși legea prevede metode clare de protejare a populației de efectul nociv al fumatului și expunerii la fumul de țigară, Guvernul reiterând necesitatea implementării prevederilor privind interzicerea fumatului în locurile publice, sistemul de implementare și sancționare nu este încă unul clar.  Astfel, autoritățile au instituit o „linie fierbinte” unde să poată fi relatate cazurile de încălcare a legii, doar că tariful convorbirii este de 3,6 lei pentru un minut, iar apelul poate fi făcut doar de la un telefon staționar.  „Suntem în negocieri cu Moldtelecom ca să punem la punct anumite aspecte, deoarece tariful convorbirii este de 3,6 lei pentru un minut. Vrem să ajungem la o decizie comună pentru că nu suntem în stare să acoperim aceste cheltuieli”, a menționat Ion Șalaru, medicul-şef adjunct sanitar de stat, scrie Infotag.

Vicepremierul Gheorghe Brega a propus altă variantă: „Aveți telefoane mobile? Fotografiați și difuzați la toate posturile de televiziune. Pentru unul care a mers pe stradă și a fumat nu merită să chemi poliția și nu induceți în eroare oamenii, pentru că nu va avea efect. Ați filmat, transmiteți fișierul video și vor fi luate măsuri!”.

Republica Moldova urmează exemplul țărilor europene în vederea implementării legii anti-tutun. Într-un articol anterior pe #diez, puteți citi ce poate să învețe Moldova la acest capitol din exemplul țărilor dezvoltate.

Despre legea noastră pe scurt

Noul pachet de legi antitutun a fost votat în luna mai a anului trecut și a fost publicat în Monitorul Oficial în septembrie. Cu toate acestea, prevederile acestuia intră în vigoare pe etape. Spre exemplu, de la 1 ianuarie au intrat în vigoare amendamentele care interzic publicitatea la țigări, de la 31 mai vor intra în vigoare prevederile care interzic fumatul în spații publice, iar din 2020 vor fi interzise țigările aromatizate, etc. Până acum, multe din prevederi au fost tratate cu scepticism. Mai mulți experți susțin că legea a fost aprobată în grabă sau chiar în mod intenționat au fost admise incoerențe și prevederi care se bat cap în cap și care o fac aproape inaplicabilă.

Legea noastră presupune că se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise şi semiînchise, inclusiv în locurile  de uz comun. Restricționări în acest sens vor fi și în spațiile publice. Cu toate acestea, angajatorii, proprietarii sau managerii spațiilor publice sau ai locurilor de muncă pot amenaja locuri speciale pentru fumat. Potrivit doctorului Varfolomei Calmîc, doctor în științe medicale de la Centrul Național de Sănătate Publică, spațiul respectiv trebuie să fie izolat de restul încăperilor unde se află vizitatorii și angajații, cu sistem de ventilare efectivă care să asigure extrasul fumului în afara încăperii mai sus de acoperiși la o distanță de 10 metri minimum de la orice ferestre a localurilor din preajmă și proprii, iar zonarea fumători/nefumători existentă până acum în localuri nu mai este aplicabilă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine