Semifinaliste la un concurs internațional: Patru fete din Taraclia au creat o aplicație ce luptă cu corupția

b58d8a7c-553b-4015-b82b-3a1344f277eb
Foto:Arhiva personală

Concursul internațional Technovation Challenge și-a desemnat echipele semifinaliste, iar printre acestea se află și trei din Moldova. Dacă despre echipa Hande Made Goods și Do it for bunica ați aflat din articolele noastre anterioare, azi vă prezentăm o altă echipă semifinalistă – IdeaCatchers, care au impresionat prin aplicația lor „NucorAlb”.

IdeaCatchers este o echipă de liceene din Taraclia. Nadejda Ceban, Nadejda Nekit, Eugenia Gaidarji și Valentina Șupak, ajutate de mentorii lor, Miki Lendenmann și Alex London – voluntari la Corpul Păcii, au realizat o aplicație ce vizează problema corupției în Moldova.

NucorAlb este  o aplicație mobilă care permite utilizatorilor de a împărtăși și de a genera informații utile despre experiențele lor cu corupția. Aplicația are scopul de a expune instituții corupte, de a informa utilizatorii despre ceea ce se întâmplă, cu referire la cazuri concrete de corupție, și de a schimba modul în care oamenii percep corupția în Republica Moldova.

NucorAlb informează utilizatorii cu privire la diferite informații și sfaturi legate de corupție, creșterea transparenței instituționale prin faptul că permite utilizatorilor să evalueze anumite instituții, să le adauge recenzii și aprecieri, oferindu-le de asemenea spațiu să-și împărtășească poveștile personale despre corupție, permițându-le utilizatorilor să participe în mod direct la schimbarea corupției sistemice.

„Sunt mulți oameni și organizații care vorbesc despre problema aceasta, dar pentru a o rezolva e zadarnic numai să vorbim. Am decis să abordăm anume această idee, pentru că este foarte actuală. Visul nostru este să trăim într-o țară prosperă, unde toate afacerile să fie transparente, ceea ce înseamnă că aplicația „NucorAlb” este primul pas spre realizarea visului nostru”, ne-a povestit Nadejda Nekit, una din membrele echipei.

Numele „NucorAlb” conține doua cuvinte: nufăr și alb, ceea ce înseamnă transparență și onestitate. 

Vedeți mai jos cum funcționează aplicația și prezentarea video a fetelor.

Cele trei echipe concurează acum pentru finală. Rezultatele vor fi anunțate pe 16 mai 2016.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine