Michel Platini, președintele UEFA, demisionează din cauza unei suspendări

Michel Platini
Foto:theguardian.com

Michel Platini a anunţat că va demisiona din funcţia de preşedinte al Uniunii Asociaţiilor Europene de Fotbal (UEFA), după ce o comisie a Curţii de Arbitraj Sportiv (CAS) i-a redus lui Platini, luni, suspendarea din fotbal de la şase ani la patru ani informează BBC.

CAS a recunoscut validitatea contractului verbal dintre FIFA şi Michel Platini, în virtutea căruia francezul a primit 1,8 milioane de euro, dar nu este convins de legitimitatea acestei plăţi efectuate în 2011 pentru consilierea preşedintelui FIFA din acel moment, Joseph Blatter, între 1998 şi 2002.

În urma anunţului de luni, FIFA a precizat că se va întruni pe 18 mai pentru a discuta paşii următori, dar nu va numi deocamdată niciun preşedinte interimar al UEFA.

Pe data de 21 decembrie 2015, francezul a fost suspendat pe o perioadă de opt ani de către justiţia internă a FIFA şi deci exclus din orice activitate legată de fotbal, o pedeapsă redusă la şase ani în apel în luna februarie.

Platini şi fostul preşedinte al FIFA, Sepp Blatter, au fost găsiţi vinovaţi de încălcarea normelor de etică, în legătură cu o „plată neloială” în valoare de peste 2 milioane de franc elveţieni (1,65 milioane de euro). Platini şi-a susţinut nevinovăţia şi a mers la Curtea de Arbitraj Sportiv (CAS) pentru a cere anularea suspendării. Blatter a susţinut că a există un „gentleman’s agreement”, un acord tacit, cu Sepp Blatter în privinţa remunerării pentru consiliere.

Cazul este de asemenea cercetat de către procurorii din Elveţia. Platini a anunţat că va continua lupta pentru a-şi dovedi nevinovăţia în acest caz, în tribunalele din Elveţia, şi a precizat că decizia de luni este „profund injustă”, potrivit BBC.

Demisia va avea loc în zilele ce urmează, fapt confirmat de unul dintre avocații săi. Michel Platini, acum în vârstă de 60 de ani, a jucat 72 de meciuri pentru Franţa, a înscris 41 de goluri şi a fost considerat drept unul dintre cei mai buni fotbalişti din lume la acea vreme.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine