Recent a fost lansată platforma „Liquid Borders, o nouă producție marca NOUA sau altfel spus, o platformă pe care se naște jurnalismul tânăr din Ucraina, Republica Moldova și Belarus, locul unde se întâlnește filmul unui tânăr care face salturi la Dănceni, aventura de a trece vama în mai multe țări din lume, oameni care-și strigă sus și tare cele mai adânci temeri, interviuri imaginare cu personaje din piese muzicale și multe alte creații jurnalistice realizate în decurs de zece zile în cadrul atelierului internațional cu același nume.
Timp de zece zile, tineri jurnaliști, fotografi, videografi, artiști plastici, graficieni și mulți alții au explorat subiectul „hotarelor lichide”, ajungând să relateze povestea relației dintre om și râul Bâc, care începe cu o idilă și termină cu o catastrofă, o reflecție asupra depășirii limitelor fricii, un experiment personal – o zi fără apă, un studiu al conflictelor axate pe tema apei.
Ilona, participantă din Moldova: Ceea ce s-a întâmplat acum a fost divers față de celelalte ediții, pentru că de data asta noi am creat o versiune online și nu una imprimată, ceea ce pentru noi a fost provocator. Dacă în primele ediții am vrut să arătăm oamenilor că printul nu este mort, de data aceasta am ales o versiune modernă, accesibilă chiar tuturor. Am ales să scriu aici un articol despre o domnișoară care trăiește în cântecul trupei Subcarpați M-a făcut muma frumoasă, și am scris cum ar arăta viața ei dacă ea ar trăi. Am luat interviuri de alte trei persoane despre percepțiile pe care ei le au față de frumusețe și asta a fost o chestie interesantă pentru că am aflat că oamenii gândesc divers despre frumusețe.
Vsevolod, participant din Ucraina: Eu sunt jurnalist freelancer în Ucraina și am mai participat în proiecte similare. Sunt interesat în mod prioritar de subiecte ecologice și acest atelier mi-a atras atenția prin faptul că tematica e despre apă. Am scris un articol despre cum e să fii un mai bun consumator de apă. Asta este și motivul pentru care am ales să-mi aduc contribuția la acest proiect, și mă bucur că prinde un contur internațional.
Sebastian Pranz, redactor la revista germană FROH!: Am fost aici în 2014 pentru a face revista NOUA. De data asta, la fel ca și atunci, scopul nostru a fost ca să publicăm ceva după ateliere. De fiecare dată ne dorim să vedem ceva publicat. Am ales să creăm un website, pentru că acest gen de publicație are viitor și este un spațiu pe care poți să publici continuu. De ce apa? Am crede că apa este ceva simplu de înțeles, dar are de fapt mai multe aspecte decât în aparență. Ce se va întâmpla mai departe nu ține de noi, dar de participanți, pe care îi invităm să continue să publice. De asemenea, orice jurnalist interesat este liber să să alăture proiectului.
Pe platforma Liquid Borders se întâlnesc cele mai noi tehnici jurnalistice și idei creative, precum: scrollytelling, data journalism, stop motion, observări personale sau jurnalism video, toate acestea realizate de către participanți din Republica Moldova, Ucraina și Belarus.
Puteți explora platforma în sine și fiecare istorie în parte, aflând totodată mai multe detalii despre proiectul în sine pe nouamagazine.com.
Organizat de Serviciului German de Schimb Academic (DAAD), finanțat de Ministerul Afacerilor Externe German, realizat de redacția revistei FROH! și Asociația Obștească NOUA, proiectul „Liquid Borders” reprezintă continuarea atelierului Publish Yourself! (2014) și „International Autumn School – Neighbours” (2015).