Cronologia evenimentelor din 24 aprilie din perspectiva Poliției. Cum au decurs lucrurile

DinuBubulici photo-7046
Foto:Dinu Bubulici

La 24 aprilie, Poliția s-a aflat la datorie, în scopul asigurării ordinii şi securității publice, siguranței traficului rutier pe tot parcursul desfășurării evenimentelor care au avut loc în capitală. Potrivit unui comunicat de presă remis de către Inspectoratul General al Poliției, poliția este un organ specializat al statului care are menirea să asigure ordinea publică și este obligată să intervină la toate sesizările cetățenilor privind eventualele pericole de atac asupra instituțiilor statului fie a proprietăților private.

Începând cu orele dimineții, pe rețelele de socializare s-au vehiculat informații precum că polițiștii intimidează participanții care intenționează să ajungă la protestul organizat în capitală. De asemenea, organizatorii evenimentului, în cadrul protestului din Piața Marii Adunări Naționale au adus acuzații poliției precum că este blocată circulația mijloacelor de transport de rută, spre Chișinău.

Potrivit comunicatului, poliția nu a influențat în nici un fel deplasarea oamenilor, care vin să protesteze paşnic, iar poliţiştii și-au făcut datoria, asigurînd ordinea publică în conformitate cu legislația în vigoare.

Totodată, internauţii au postat că în unele localități din ţară oamenii nu se pot deplasa la protest. Inspectoratul General al Poliției a întreprins mai multe acțiuni în ultimele zile, pentru a asigura buna desfășurare a mitingului, inclusiv măsuri cu caracter preventiv, privind depistarea unor acţiuni ilegale, violente sau a unor provocări ce vin întru periclitarea desfășurării protestelor într-un mod pașnic. „Cu părăre de rău, printre protestatari au fost persoane care au incitat la violențe, manifestând un comportament agresiv față de forțele de ordine, implicate la menținerea ordnii publice”, menționează sursa citată.

Protestatarii care s-au pornit în marş prin capitală, au blocat strada Bulgară aflată la intersecţie cu bulevardul Ştefan cel Mare și Sfînt. Aceştia au devenit violenţi şi au spart cordonul de poliţişti. Unii dintre ei au folosit bâte şi pietre, cu care au aruncat în poliţişti. Totodată unii dintre protestatari au folosit gaze lacrimogene.

În urma altercaţiilor, 17 angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au fost traumatizați, iar 5 din ei, internați în spital. Pe faptul dezordinilor în masă de pe str. Bulgară din capitală, Poliția a inițiat o cauză penală. Grupele de documentare efectuează acțiuni de urmărire penală în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor.

În cadrul cauzei penale, la faţa locului au fost efectuate un șir de acțiuni de urmărire penală:

8 cercetări la fața locului la intersecția bd. Ștefan cel Mare și Sfânt cu str. Bulgară din mun. Chișinău și în Piaţa Marii Adunări Naţionale, din fața clădirii Guvernului. În cadrul cercetărilor la fața locului au fost ridicate obiecte care au fost aruncate în angajaţii poliției cum ar fi pietre de caldarâm demontate din trotuar, cutii cu ouă, sticle din plastic, bucăți din țevi din plastic, au fost ridicate mijloace de apărare pasivă a polițiștilor, scuturi, precum și chipiuri însângerate ale polițiștilor traumaţi;
– cercetate mai multe unităţi de transport deteriorate de protestatari;

52 audieri în calitate de martor – toți angajați ai poliției, unii din ei au declarat că pot identifica persoanele care au aruncat cu obiecte în angajaţii poliţiei atât pe PMAN cât şi la intersecţia bd. Ştefan cel Mare cu str. Bulgară;

9 audieri în calitate de parte vătămată, din numărul total de 17 victime din rândurile polițiștilor.

Urmare a acțiunilor pro active ale angajaţilor poliţiei, în flagrant delict a fost reținut pentru 72 de ore un participant activ al dezordinilor în masă, în vârstă de 24 de ani, anterior judecat pentru comiterea infracțiunii de furt. În timpul în care bănuitul a fost scos din mulțime de către oamenii legii, acesta nu s-a conformat cerințelor legale ale polițiștilor de a înceta comiterea infracțiunii, de a nu opune rezistența polițiștilor prin comportamentul său agresiv. În acest caz, polițiștii au aplicat mijloacele speciale din dotare-catușele, pentru a-l imobiliza şi a-i curma acțiunile ilegale.

Sursa cutată reiterează, că poliția este în drept să intervină și să aplice mijloacele speciale din dotare, conform legislației, în cazul în care acțiunile protestatarilor își pierd caracterul pașnic, degenerând în violențe. Atât temeiurile reţinerii, cât şi vinovăţia persoanei în comiterea acţiunilor incriminate se confirmă prin declaraţiile martorilor audiaţi la faţa locului.

Potrivit legislației penale, acțiunile de organizare sau conducere a unor dezordini în masă, însoţite de aplicarea violenţei împotriva persoanelor, distrugeri de bunuri, de aplicarea a obiectelor utilizate în calitate de armă, precum şi de opunere de rezistenţă violentă sau armată reprezentanţilor autorităţilor, se pedepsesc cu închisoare de la 4 la 8 ani.

În continuare, Poliția face apel către participanții la protest :

# să-și manifeste dreptul la libera exprimare doar pe cale pașnică, si respectînd legislația;
# să se abţină de la acţiuni care pot împiedica desfăşurarea întrunirii şi de la incitarea la astfel de acţiuni;
# să părăsească întrunirea la cererea organizatorului şi/sau a reprezentantului autorităţii administraţiei publice locale ori a organului de poliţie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine