Alimentația copiilor în școli și grădinițe: Cât ar trebuie să coste și care este norma actuală stabilită

DSC_9573

Calitatea alimentației copiilor în școli și grădinițe, stabilirea și respectarea normelor fiziologice de consum pentru un copil, modul de achiziționare și preparare a alimentelor, stabilirea mărimii reale a normei financiare, precum și alte aspecte care vizează organizarea alimentației copiilor în instituțiile de învățământ preșcolar și general au fost discutate astăzi, 19 aprilie 2016, la Ministerul Educației, în cadrul ședinței grupului de lucru intersectorial, instituit recent, la solicitarea Guvernului. În următoarele zile membrii grupului de lucru urmează să analizeze situația din domeniu și să înainteze propuneri privind soluționarea problemelor identificate.

În deschiderea ședinței, viceministrul educației Elena Cernei a subliniat că de înalta calitate a alimentelor depinde dezvoltarea armonioasă atât din punct de vedere fizic, cât și intelectual a copiilor. „Actuala normă financiară nu permite acoperirea costurilor reale ale produselor necesare pentru a asigura norma fiziologică zilnică a copiilor. Totodată, există lacune privind calitatea produselor achiziționate pentru grădinițe și școli de către reprezentanții autorităților publice locale, iar lipsa bucătarilor calificați, în special în instituțiile de învățământ din localitățile rurale, duce la crearea unor meniuri în care predomină terciurile, pastele, produsele de patiseria și pâinea. Ca rezultat, a crescut și nemulțumirea părinților. Deși rolul școlilor și grădinițelor este de a educa și instrui copiii, dorim ca aceștia să se alimenteze sănătos.”

Valentin Crudu, șef al Direcției învățământ preuniversitar, a menționat că cele 1453 de instituțiile de învățământ preșcolar de la noi din țară sunt frecventate de 147,7 mii copii. „Toți copii de la grădiniță sunt alimentați. Normele bănești pentru alimentația lor sunt stabilite în funcție tipul și programul de activitate al grădiniței, variind de la 4,35 la 22,8 lei /zi. Statul alocă mijloace pentru 3/2 din norma financiară, iar 1/3 constituie contribuția părinților. Media financiară generală per zi, pentru un copil, constituie 15.33 lei. Doar în mun. Chișinău și în 7 unități administrative se respectă în proporție de 100% media financiară generală per copil per zi. Referitor la norma naturală de hrană, nicio grădiniță nu îndeplinește acest indice în proporție de 100%, media per copil, calculată pe țară, fiind de 86%. Explicația managerilor instituțiilor de educație timpurie este că normele financiare stabilite nu acoperă normele fiziologice de hrană”, a precizat sursa citată.

În context, Anatol Ivanu, șef al Direcției educație, tineret și sport, sct. Botanica, mun. Chișinău, a spus că, la solicitarea Ministerului Educației, a examinat echivalentul financiar al normelor naturale pentru alimentația unui copil/elev din instituțiile de învățământ aflate în subordine și a constatat că alimentația copiilor din creșe ar trebui să coste 26,9 lei, pe când norma stabilită este de 17,55 lei. Pentru copiii preșcolari norma naturală de hrană ar costa 31,05 lei, iar pentru elevii claselor primare 12.15 lei (dejun) și 28,42 lei (dejun și prânz). „Este necesar de a revizui toate normele actuale, deoarece ele nu mai corespund realităților. De asemenea, părinții solicită alte tipuri de meniuri decât cel model, fiind dispuși să contribuie financiar pentru ca copiii lor să fie alimentați corespunzător”, a spus Anatol Ivanu.

Participanții la ședință au dezbătut și alte probleme, precum desfășurarea licitațiilor de achiziție a produselor alimentare, implicarea nutriționiștilor și tehnologilor la procesul de elaborare a meniurilor, controlul și persoanele responsabile de asigurarea calității alimentelor cu care sunt hrăniți copii la grădiniță și școală.

La finalul întrevederii, membrii grupului de lucru au convenit să efectueze câteva vizite de documentare în teritoriu și să elaboreze un plan de acțiuni, inclusiv să înainteze propuneri privind modificarea cadrului normativ în domeniu. De asemenea, au venit cu inițiativa de a realiza un proiect pilot, în cadrul căruia să fie elaborate mai multe modele-tip de meniuri pentru grădinițe și școli.

Din grupul de lucru intersectorial fac parte specialiști ai Ministerului Educației, Ministerului Sănătății, Ministerului Finanțelor, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Centrului național de Sănătate Publică, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, dar și reprezentanți ai UNICEF, OMS, LUMOS.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine