(foto) Legende urbane IV: legende despre cimitirele din Capitală

1
Foto:Daily Mail

Fiecare oraș care se respectă are mai multe legende. Chișinăul este un astfel de oraș. Locurile pe care le vedem zilnic pot fi pline de mister. Pentru a cunoaște mai bine urba, echipa #diez dorește să readucă din umbră mai multe povești și mituri despre Chișinău, or fiecare legendă reprezintă o anumită reflectare a realității. În această ediție scoatem la lumină legendele care circulă despre cimitirele din Capitală.

Înjurăturile din Cimitirul polonez de pe strada Valea Trandafirilor

Pe strada Valea Trandafirilor din sectorul Botanica se află cimitirul romano-catolic şi cel armeano-gregorian. Astăzi, cimitirul armean-gregorian și catolic n-au hotare evidente între ele și sunt percepute ca fiind unul. Conform tradiţiei orăşăneşti sunt numite „cimitirul polonez”. Aici sa alătură terenul care amintește de un dreptunghi a cărui suprafață este de 80 x 108 m. Anume în acest loc, mai mulți localnici din apropiere susțin că au auzit niște înjurături ale unor bătrâni. Aceleași persoane presupun că strigătele ar proveni de la părinții lăsați la fostul azil pentru bătrâni de către copii lor. Pe acest teritoriu mai înainte se afla un azil pentru bătrâni şi o grădină. Această supărare s-ar fi transformat într-o neliniște sufletească care bântuie și peste zeci de ani.

Photo Credit: zdg.md

Explicația însă nu este acceptată de toți localnicii străzii Valea Trandafirilor și de cei care mai trec prin cimitir. De asemenea, unii dintre ei susțin că aceste înjurături ar proveni din partea misterioasă a îngropelniței, acolo unde se află capela familiei Oganowici. Deşi este monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură al municipiului Chişinău, acesta este la etapa de dispariţie. Acoperişul capelei s-a prăbuşit, înmormântările lipsesc, iar interiorul este complet devastat. Astfel, unii oameni cred că sunetele provin anume din acest loc, ca o manifestare de supărare.

Photo Credit: zdg.md

Sectorul necunoscuţilor din cimitirul Sfântul Lazăr

Un alt cimitir din Capitală care reprezintă o nișă pentru mai multe legende urbane care rămân necunoscute este cimitirul Sfântului Lazăr. Într-o margine a acestuia, care este şi cel mai mare cimitir din Europa, există un sector în care sunt înmormântate corpurile neînsufleţite ale persoanelor rămase neidentificate sau fără vreo rudă. În loc de cruce şi tăbliţă cu nume, data naşterii şi decesului, morţilor li se pune pe mormânt un stâlp mic cu un număr sau cu semnul întrebării. Astfel nu se știe cum se întâmplă că mai multe morminte apropiate de acest sector au rămas fără tăblița cu nume de pe cruce. Întâmplarea ne-au povestit-o rudele care îngrijesc aceste morminte. „Am pățit-o de două ori. Când am venit la cimitir să facem curățenie pentru a ne pregăti de Sărbătorile Pascale, nu am regăsit tăblița cu nume și cu data nașterii și a decesului. Nu e prima dată când se întâmplă astfel, nici nu suntem singurii. Vecinii noștri tot s-au plâns de așa ceva”, a afirmat Tamara Supciuc. Este straniu că acest lucru s-a întâmplat anume cu mormintele din apropierea acestui sector.

Photo Credit: Daily Mail

Acest sector a fost creat în anul 1978. Răposaţii nu au parte de slujbă şi sunt de cele mai multe ori înmormântaţi pe o scândură în loc de sicriu, uneori nefiind nici îmbrăcaţi.

Photo Credit: special.timpul.md

Secretele cimitirului Gaudeamus

A treia legendă urbană este despre un cimitir care nu mai există, adică despre construcțiile de pe acesta. O altă clădire ridicată pe un fost cimitir este cinematograful Gaudeamus. De fapt, zona cu morminte se extinde și pe locul unde sunt construcțiile din apropiere, inclusiv căminele studențești. Câțiva studenți locatari în căminele studențești din apropierea Cinematografului Gaudeamus s-au plâns că în anumite seri aud voci stranii și au văzut chiar figuri care se aseamăna cu stafii. Deși studenții ar avea o fantezie foarte bogată, nimic nu confirmă, dar nici nu infirmă experiențele povestite de studenți. Până și istoricii nu exclud că sufletele celor decedați ar putea bântui pe acolo.

 

Photo Credit: tribuna.md

Tot pe morminte a fost ridicat și un centru comercial, unde acum câțiva ani o butelie de gaz a explodat, rănind șapte persoane. De asemenea, oamenii din apropiere susțin că, casele lor sunt înconjurate cu morminte.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine