Statistica pe anul 2013 ce calculează nivelul disponibilității de obținere a informației, a clasat Republica Moldova pe locul 12 din 55 de țări.
Inițiativa aparține Fundației ”Open Knowledge” și se bazează pe opinia avocaților și experților comunității globale din domeniul informațional.
În tabelul oferit de site-ul http://2013.census.okfn.org/ țările sunt clasate după următoarele categorii:
Orarul transportului
Bugetul guvernamental
Cheltuielile guvernamentale
Rezultatele alegerilor
Înregistrarea companiilor
Hartă națională
Statistici naționale
Legislație
Coduri poștale
Emisiile de poluanți
Republica Moldova are lacune în toate sferele, cea întâlnită la fiecare din ele este lipsa licenței datelor. Totuși toată informația există, este în format electronic, de tip metadată (excepție bugetul guvernamental), publică, gratuită (nu și hărțile) și disponibilă online. O altă problemă, întâlnită la jumătate din aceste categorii este lipsa datelor actualizate.
Top 13 din acest clasament în aveți aici:
Republica Moldova (510 puncte) stă mai bine la acest capitol decât Polonia, Portugalia, Elveția, Franța, Germania, Cehia, Spania; România aflându-se doar pe locul 38 în acest top cu 305 puncte acumulate.
Canada, cu 540 puncte, este cu o poziție mai sus decât noi, de mirare este clasarea Federației Ruse pe 5 cu 630 puncte, înaintea SUA ce se alfă pe 6 cu 610 puncte.
Țara cu cele mai deschise informații către public este Danemarca (785 puncte), urmată de Marea Britanie (750 puncte), Norvegia (685 puncte) și Olanda (650 puncte).