Circa zece troleibuze vor circula pe ruta Chișinău-Ialoveni până în toamnă

Foto:Publika

Astăzi,11 aprilie, în cadrul ședinței săptămânale a Primăriei, șeful Regiei Transport Electric, Gheorghe Morgoci, a declarat că ruta Chișinău-Ialoveni va urma să fie lansată până în toamna anului curent.

Amintim că proiectul care prevede extinderea transportului electric din Chişinău până în localitate a fost aprobat, în acest an, de către consilierii raionali. Decizia a fost luată după ce, în ultimii ani, sute de localnici, care lucrează în Capitală, s-au plâns că întârzie la serviciu din cauza microbuzelor aglomerate.

Autorităţile raionului Ialoveni planifică să cumpere 10 troleibuze. Pentru aceasta au nevoie de 44 de milioane de lei, bani care vor fi oferiţi de partenerii externi. Nu va fi necesar însă de a extinde linia de troleibuz, deoarece vehiculele vor circula fără fir, pe bază de acumulatoare. Regia Transport Electric va instala în troleibuzele cumpărate sisteme de propulsare autonomă.

De asemenea, cei de la RTC vor fi responsabili şi de întreţinerea vehiculelor. Costul lucrărilor va fi acoperit de autorităţile din Ialoveni şi din veniturile acumulate în urma transportării pasagerilor.

Troleibuzul de pe cursa Chişinău-Ialoveni va porni de la cinematograful „Gaudeamus” din Capitală şi va circula până în centrul oraşului Ialoveni. Troleibuzele vor ajunge până în centrul Capitalei, pe strada Bucureşti. Biletul va costa doi lei, de două ori mai puţin faţă de o călătorie cu microbuzul. Peste 60 la sută dintre locuitorii oraşului Ialoveni se deplasează, zilnic, la Chişinău.

Pentru implementarea proiectului e nevoie de circa două milioane de euro. Potrivit şefului RTEC, finanţarea proiectului va fi asigurată de Primăria oraşului Ialoveni, căreia îi şi aparţine iniţiativa.

RTEC a asigurat că componentele sunt livrate de la Minsk. Modelul de troleibuz dotat cu acumulatoare poate parcurge o distanţă de până la 50 de kilometri fără a fi conectat la reţelele electrice, fiind de trei ori mai econom decât autobuzele alimentate cu motorină, care circulă în prezent pe rutele municipale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine