(foto) Premieră! Studenți de la trei universități au simulat procese de judecată după modelul Curții de la Strasbourg

2016_04_08 Comunicat de presa (II) – 9

Patru echipe de studenți de la facultățile de drept a universităților IRIM, ULIM și USM, au simulat procese de judecată în domeniul drepturilor omului, în cadrul primului concurs național, în limba engleză, organizat de Ministerul Justiției. Scopul acestei competiții finale a fost de a identifica și a susține ulterior echipa câștigătoare pentru participarea la European Human Rights Moot Court Competition din Strasbourg (Franța).

Studenții și-au consolidat capacitățile în rezolvarea cazurilor prin identificarea principalelor concepte, inter-relației fapte-argumente juridice și oferirea unei motivații rezonabile a soluției găsite. Participanții au aplicat abilitățile critice și analitice de soluționare a problemelor într-o gamă largă de circumstanțe juridice și non-juridice.

Competiția corespunde prevederilor cadrului de la Bologna referitoare la aptitudinile dezvoltate prin intermediul proceselor de judecată simulate și ale exercițiilor practice, sprijinind promovarea contribuției Uniunii Europene la reforma sectorului justiției din Moldova, a Convenției Europene a Drepturilor Omului și mecanismului acesteia.

Una din echipele de la Universitatea Liberă Internațională din Moldova a fost premiată cu diplomă de gradul I, iar cea de la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moldova s-a clasat pe locul doi. De asemenea, efortul celorlalte echipe a fost apreciat, organizatorii oferindu-le diplome de participare.

„Este apreciabil că studenții din capitală, în procesul de instruire academică, sunt interesați de inițiativele noastre și se implică activ. Astfel, ei obțin nu doar deprinderi practice în domeniul legislativ, ci se manifestă ca cetățeni activi civic, capabili să orienteze ferm societatea noastră pe drumul său european, unul de succes de altfel. Prin simularea procedurilor juridice în faţa unor instanţe de mare importanţă, participanţii au şansa să-și aplice plenipotențiar cunoştinţele de drept”, a susținut viceministrul Justiției, Eduard Serbenco.

Liderul de echipă a proiectului Uniunii Europene „Suport în coordonarea reformei în domeniul Justiției din Republica Moldova”, Erik Svanidze, subliniază importanța evenimentului desfășurat astăzi, afirmând că „prin acest acest concurs, dorim să marcăm finalizarea proiectului, care a durat trei ani, având desigur o investiție simbolică în viitorul reformei ce se conturează în sectorul justiției din Republica Moldova”.

„Un sistem al justiției echitabil și care funcționează bine, reprezintă un element esențial al supremației legii. Iată de ce implementarea cu suces a Acordului de Asociere dintre Moldova și Uniunea Europeană contează pe reforme reale, nu pe hârtie, în sectorul justiției. Am speranțe foarte mari că dumneavoastră veți fi generația viitoare de judecători, procurori, avocați, care vor aducea schimbarea în sistem, printr-un nivel înalt de integritate, responsabilitate și profesionalism”, a afirmat Pirkka Tapiola, Ambasadorul UE în Republica Moldova

Amintim că, evenimentul a oglindit concursul european al proceselor de judecată simulate în materia drepturilor omului, organizat anual de către Asociația Europeană a Studenților la Drept (ELSA) și vizează Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Curtea de la Strasbourg, ca cel mai relevant instrument judiciar internațional deja aplicat în țara noastră.

Evenimentul s-a desfășurat în contextul implementării Strategiei de Reformare a Sectorului Justiției (SRSJ) pentru viitorii profesioniști care se vor implica, asigurând în mod corespunzător succesul și consolidarea reformei din domeniu.

2016_04_08 Comunicat de presa (II) - 8

2016_04_08 Comunicat de presa (II) - 5

2016_04_08 Comunicat de presa (II) - 7

2016_04_08 Comunicat de presa (II) - 6

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine