Rusia interzice laptele lituanian înainte de Summit-ul de la Vilnius

goed-rapport-voor-belgische-zuivelindustrie-id4567861-1000×800-n
Foto:Laptele lituanian nu mai poate fi exportat în Federația Rusă PC: hbvl.be

Începând de luni, 7 octombrie, produsele lactate din Lituania nu mai pot trece granița Federației Ruse. Decizia vine din partea Rospotrebnadzorului.

Despre interzicerea traversării de luni a unor produse din Lituania se cunoștea de săptămâna trecută, însă a intrat în vigoare la începutul săptămânii. Partea rusă ar fi depistat „numeroase încălcări ale legislației în domeniul protecției consumatorilor”, se spune în comunicat. Anterior, Onișcenco a spus că Rusia va putea interzice importurile, motivând prin existența unor „riscuri sanitare și epidemiologice”.

Totodată, el neagă influiența factorului politic al deciziei sale, scrie Reuters.

Comisia Europeană deja a recționat la decizia așteptată al Rospotrebnadzorului. „Comisia Europeană este totalmente sigură de calitatea produselor lituaniene și va monitoriza atent situația”, a declarat luni oficialul european Frédéric Vincent, citat de ITAR-TASS.

Luna trecută CE a cerut Rusiei ridicarea imediată a restricțiilor la verificarea mărfurilor lituaniene, calificându-le drept nejustificate. „Acțiunile instituțiilor ruse care împiedică relațiile comerciale nu par a fi justificate”, se spune în comunicatul de presă al reprezentanței Comisiei Europene în Lituania.

Amintim că Lituania a avertizat Rusia că va crea dificultăți în traversarea mărfurilor spre Kaliningrad.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *