La Călărași a început construcția celei mai energo-eficiente grădiniţe din Moldova

foto-_j0a6093

Astăzi, 6 aprilie 2016, în orașul Călărași, a avut loc inaugurarea șantierului de construcție a unei grădinițe conform standardelor germane de eficienţă energetică. La eveniment au participat Prim-ministrul Pavel Filip, Ambasadoarea Germaniei, Ulrike Knotz, directorul Fondului de Investiții Sociale din Moldova, Mircea Eşanu, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratan, şi reprezentanți ai administrației publice locale.

„Relația noastră cu partenerii de dezvoltare se manifestă prin lucruri concrete pentru cetățenii Republicii Moldova. Parcursul nostru european și apropierea de organismele internaționale se regăsesc nu doar pe hârtie și în declarații, dar în investiții și proiecte concrete, cum este acesta de la Călărași”, a declarat Pavel Filip. Premierul a remarcat caracterul inovativ al proiectului – „Am spus că voi susține mereu inovațiile și de aceea mă aflu aici. Pornim o construcție foarte importantă pentru Călărași, care face parte din generația nouă, care să fie un început și un bun exemplu și pentru alte regiuni ale Republicii Moldova”.

Ambasadoarea Germaniei a menționat că susținerea proiectelor de eficiență energetică este o prioritate pentru cooperarea bilaterală, iar proiectul realizat la Călărași de către FISM, cu susţinerea Băncii germane KfW, are și un important caracter educativ. Mergând la această grădiniță, generațiile viitoare vor învăţa să utilizeze cu grijă resursele naturale, să utilizeze tehnologii performante și să aibă grijă de mediu.

„Grădiniţa din Călăraşi este prima instituţie publică din Moldova, construită după standardul german de casă pasivă. Grădiniţa va avea o suprafaţă de 1100 metri pătraţi, iar costurile de întreţinere a acesteia – încălzirea termică, ventilarea, răcirea apei şi iluminarea, vor fi comparabile cu cele ale unui apartament cu 3 odăi. Adică, factura nu va depăşi, în medie, 2000 de lei pe lună. Tehnologiile utilizate aici vor permite economii de peste 80% din valoarea facturilor”, a declarat Mircea Eşanu, directorul FISM.
Primarul orașului Călărași, Nicolae Melnic, a mulțumit finanțatorilor și Fondului de Investiții Sociale din Moldova pentru ajutorul acordat. Primarul a remarcat că în oraș sunt mai mult de 400 de copii pentru care nu ajung locuri în grădinițe, iar faptul că întreținerea viitorului edificiu va fi mai ieftină, va ajuta foarte mult bugetul local.

Grădiniţa va avea o capacitate de înrolare de 100 de copii şi va fi dată în exploatare în prima jumătate a anului 2017. Inovația proiectului constă în aplicarea standardelor de casă pasivă în construcţia grădiniţei, ceea ce presupune un consum redus de energie, pierderi minime și standarde ridicate de conservare. Astfel, costurile anuale de întreţinere a grădiniţei vor fi cu 80% mai mici decât ale unei clădiri obișnuite.

Proiectarea a fost realizată de arhitecţi din Moldova, cu participarea unor experți din Germania, delegați de Institutul Independent pentru Eficiență Energetică Sporită în Construcții „Passivhaus Institut”, care deține cea mai bună expertiză în domeniu.

Construcţia grădiniţei are loc în cadrul proiectului „Infrastructură socială și eficiență energetică”, implementat de FISM, cu sprijinul Băncii germane KfW. Anterior, în cadrul aceluiaşi proiect, FISM a implementat 89 de subproiecte de infrastructură socială cu utilizarea tehnologiilor energo-eficiente.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine