Somnul este, probabil, una din cele mai importante activități pe care le facem zilnic. Somnul definește starea noastră de bine, influențează metabolismul și productivitatea pe parcursul zilei. Având un regim de somn regulat învingem oboseala, bolile, ne încărcăm bateriile și ne odihnim mintea. Regimul de somn, de fapt, este parte a ceasului nostru biologic, care este foarte particular pentru fiecare persoană în parte, iar schimbarea ceasului la ora de vară ne-a cam dat peste cap ritmurile organismului.
Moldovenii dorm cu o oră mai mult în weekend
Magenta Consulting a aflat cât de multă atenție oferă moldovenii regimului său de somn printr-un sondaj care i-a întrebat pe moldoveni cât ore pe zi aceștia le petrec dormind și care este ora la care ei merg la somn. Așadar, moldovenii dorm în mediu câte 5,9 ore în zilele de weekend și câte 5,2 ore în zilele lucrătoare. Cel mai mult în weekend dorm tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani, elevii bineînțeles, celibatarii și persoanele ce au un venit lunar peste 10.000 de lei.
Moldovenii care au un număr constant de ore dormite atât pe parcursul săptămânii cât și în zilele de odihnă, sunt într-o mai mare măsură reprezentați de către văduve și de persoanele care au împlinit mai mult de 51 de ani, prin urmare, și de pensionari. De asemenea, rezultatele studiului Magenta arată că în weekend moldovenii dorm cu o oră mai mult în comparație cu celelalte zile ale săptămânii.
Cea mai populară oră de mers la somn – ora 23:00
În zilele de lucru, 42% din moldoveni merg la somn la ora 23:00, 30% sunt în pat de la ora 22:00, iar 16% se culcă la miez de noapte. Conform sondajului Magenta, în weekend, situația nu se schimbă semnificativ, cea mai populară oră de culcare rămâne ora 23:00 – 36% de respondenți, 23% ajung în pat la ora 00:00, iar 21% – la ora 22:00. În zilele de odihnă, crește numărul celor ce merg la somn după miezul nopții, 8% – la ora 01:00, 4% – la ora 02:00 și 2% la ora 03:00.
Printre cei ce adorm la 22:00 în zilele lucrătoare majoritatea sunt copiii și elevii cu vârsta până la 16 ani, pensionarii care au împlinit mai mult de 61 de ani și văduvele. Iar ponderea celor ce merg la somn la ora 00:00 în timpul săptămânii este reprezentată de către persoanele cu vârsta cuprinsă între 22 și 30 de ani, celibatari, cei ce se află într-o relație de concubinaj, studenți și moldovenii ce dețin propria afacere.
Pe timp de weekend, cei mai activi noaptea sunt, desigur, tinerii care încă nu au împlinit 25 de ani, prin urmare – studenții, celibatarii și respondenții ce au venit de peste 20.000 de lei lunar. De cealaltă parte, în categoria moldovenilor ce merg la somn devreme chiar și în zilele de odihnă, se regăsesc într-un număr mai mare intervievații care au împlinit mai mult de 30 de ani, văduvele, pensionarii și moldovenii ce dețin propria afacere.
Moldovenii, așadar, dorm cu câteva ore mai puțin decât numărul orelor recomandat de specialiști. Cei din urmă susțin că o persoană are nevoie de 6-8 ore de somn pe zi și somnul ar trebui să cuprindă cel puțin câteva ore din intervalul 22:00 – 02:00 – la acest capitol moldovenii se descurcă mai bine. În caz contrar riscăm să facem diabet din lipsa somnului, să devenim obezi și să avem probleme cu imunitatea, să dezvoltăm probleme de natură psihică și să devenim neproductivi din punct de vedere atât cognitiv cât și fizic.
Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 1129 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 22 septembrie – 8 octombrie, 2015. Datele au fost adunate din chestionarele ce au fost colectate prin intermediul interviurilor față în față.