(grafic) Cum ar putea arăta Piața Centrală în urma unui plan propus de studenți

piata-centrala-21
Foto:jurnalgiurgiuvean.ro

În cadrul etapei locale EBEC 2016, ce a avut loc la Chișinău pe 26 – 27 martie, echipele ce au concurat pentru proba Case Study au realizat fiecare câte un proiect de restructurare și amenajare a teritoriului Pieței Centrale și a Gării situate în imediata apropiere, astfel încât această zonă să fie confortabilă atât pentru cumpărători, cât și pentru comercianți și șoferi. Vă prezentăm în continuare planul echipei câștigătoare.

Echipa Spinner, formată din Maxim, Victor, Diana și Dragoș, a lucrat timp de opt ore pentru a ajunge la schema finală. Tinerii sunt studenți la UTM și au identificat următoarele probleme legate de această zonă:

# ambuteiajul de pe strada M. Varlaam;
# lipsa locurilor de parcare;
# lipsa unei zonări adecvate a categoriilor de produse care se vând la piață;

și în concluzie:

# nemulțumirea vizitatorilor Pieței;
# nemulțumirea șoferilor;
# nemulțumirea tuturor.

Pentru rezolvarea tuturor acestor probleme și transformarea Pieței Centrale într-un loc atractiv pentru locuitorii orașului și nu numai, tinerii au gândit următorul plan:

Ambuteiajul de pe strada M. Varlaam va dispărea datorită excluderii tuturor automobilelor care stau parcate în prezent. Sub o anumită suprafață de piață se va construi o parcare subterană. Accesul la parcarea subterană se va face pe un drum adiacent, dar cu ieșire la strada M. Varlaam. Astfel transportul Gării va circula mult mai ușor.

Cu scopul de a crește accesul la strada M. Varlaam și pentru a omogeniza fluxul de clienți, tinerii au propus introducerea mai multor porți și sortarea spațiilor comerciale pe categorii de produse, așa cum puteți vedea din schema următoare:

 

proiect

În fiecare hală va fi implementat un sistem de entități de comercializare, organizate după modelul tablei de șah.

Pe lângă zonare, echipa a introdus în schemă și unele elemente inovative.

Astfel, pentru a economisi timp, la fiecare poartă vor fi instalate terminale. Acolo clientul își va putea introduce lista de produse pe care vrea să le cumpere. Astfel terminalul îi va calcula calea cea mai optimă astfel încât clientul să parcurgă o distanță minimă, un timp redus, la preț de ofertă și având în vedere camerele de luat vederi instalate – cumpărătorul va fi direcționat pe acolo pe unde trecerea nu este aglomerată. Aceeași aplicație va fi disponibilă și în versiunea mobilă.

 

DSC_4167

Fiecare hală va fi dotată cu ascensoare, astfel încât clienții care au făcut cumpărături mari să aibă acces la mașina din parcare și în același timp vânzătorilor să le fie mai ușor să-și aducă marfa la locul de comercializare.

În interior, halele vor avea două structuri speciale ale aranjamentului tarabelor.

În ambele cazuri vor fi tarabe rectangulare, însă pentru primul tip de amplasament fiecărei fețe a tarabei îi aparține o anumită clasă de produse cum ar fi de exemplu fructe, ciuperci, legume și verdețuri. Tarabele se vor așeza astfel încât vânzătorii din fiecare clasă de produse să stea față în față obținând rânduri care vând numai câte un tip de produse. Astfel, cumpărătorii vor avea posibilitatea să aleagă calea cea mai avantajoasă pentru a-și face cumpărăturile și a compara prețurile.

 

proiect3

Al doilea tip de amplasament al vânzătorilor în tarabe este conceput pentru produsele care au nevoie de condiții speciale de depozitare. Din nou vânzătorii vor sta față în față, numai că de data aceasta se va forma un sistem de pătrate concentrice căruia îi corespunde câte un tip de produs. Astfel, ar putea fi așezat de exemplu peștele, care este mai problematic – în pătratul central, carnea crudă – în pătratul circumscris acestuia și carnea prelucrată – la periferie, pentru a evita răspândirea de mirosuri în restul pieței. Fiecare pătrat poate fi delimitat prin pereți și uși pentru o funcționare mai eficientă a sistemului.

Mai multe detalii despre câștigătorii etapei locale EBEC aflați dintr-un articol anterior pe #diez.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine