51 de profesioniști candidează pentru certificatul de degustător autorizat

IMG_8126

Cei mai performanți degustători de vinuri din Republica Moldova vor fi autorizați oficial de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV). La data de 22 martie 2016 ONVV a organizat în premieră concursul pentru degustătorii experți din sectorul vitivinicol, iar specialiștii selectați în urma evaluării vor fi incluși în lista degustătorilor autorizați. Persoanele calificate vor putea face parte din comisiile de degustare a vinurilor cu IGP/DOP şi produse sub brandul național „Wine of Moldova”, constituite pentru a asigura calitatea și competitivitatea produselor autohtone.

Rezultatele concursului vor fi cunoscute în câteva zile, după evaluarea prestației candidaților de către membrii juriului: Elizaveta Breahnă, expert în vinificație ONVV și președintele juriului, Diana Rotari, expert IGP/DOP, Anatol Bălănuță, șef catedră Vinificație UTM, Eleonora Obadă, Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare AȘM, și Andrei Gurin, Inspectoratul de Stat pentru Suprevegherea Producţiei Alcoolice.

Elizaveta Breahnă, expert în vinificație ONVV, președintele juriului: „Scopul concursului este de a identifica cei mai performanţi degustători, care vor obţine certificatul de degustător autorizat. Învingătorii acestui concurs vor participa în comisiile de degustare la evaluarea conformităţii vinului şi a produselor pe bază de vin înainte de plasarea lor pe piaţă. Astfel vor fi oferite spre consumator vinuri şi produse pe bază de vin cu Indicaţie Geografică Protejată, Denumire de Origine Protejată, marca „Wine of Moldova” la un nivel de calitate foarte ridicat”.

Andrei Gurin, șeful Inspectoratului de stat pentru siguranța produselor alcoolice, membru al juriului: „Toți participanții sunt profesioniști, majoritatea oenologi, care au făcut cursuri de instruire la catedra oenologie a UTM. Candidații demonstrează că știu caracteristicile tipice pentru zonele cu IGP. Foarte important este că, în urma acestor teste, degustătorii își manifestă calitatea de identificare a defectelor care se regăsesc în vinurile prezentate spre examinare, precum și cunoașterea legislației”.

IMG_8115

În concursul desfășurat la Chișinău s-au înscris 51 de participanți, care au fost testați în cadrul a două etape: proba scrisă (în care degustătorii au completat un test grilă) și proba practică (în care degustătorii au evaluat organoleptic 10 mostre de produse vitivinicole). Pentru a susține examenul și a primi certificatul de degustător autorizat, candidații trebuie să acumuleze un punctaj minim de 60%.

Liviu Vacarciuc, șef catedra viticultură și vinificație UASM, participant: „Concursul ne oferă posibilitatea de a ne verifica cunoștințele și a ne menține în elita oenologică. Confirm că acest eveniment este bine organizat, cu întrebări și răspunsuri logice și diversificate. Chiar și având o experiență de peste 50 de ani în filiera vitivinicolă, probele la care am fost supus mi-au dat de gândit”.

În susţinerea procedurii de evaluare organoleptică corectă şi imparţială a produselor vitivinicole de calitate (IGP, DOP şi cu marca „Wine of Moldova”), ONVV se află în proces de creare a unui sistem informatizat, care va permite selectarea degustătorilor autorizaţi prin rotaţie, ceea ce va asigura o componenţă diferită pentru fiecare comisie de degustare.

Autorizarea degustătorilor și implementarea noii proceduri de degustare a vinurilor de calitate constituie o continuare a eforturilor ONVV cu scopul de a asigura calitatea înaltă a produselor vitivinicole, acordând garanţii atât consumatorilor, cât și producătorilor și de a implementa bune practici în domeniul vitivinicol, ceea ce va permite diversificarea pieţelor de export pentru Vinul Moldovei.

Odată cu elaborarea soluției IT privind organizarea comisiilor, preconizată pentru luna aprilie 2016, vor fi desfășurate primele degustări conform noii proceduri, cu participarea primilor degustători autorizaţi de ONVV.

IMG_8118

Despre Oficiul Național al Viei și Vinului

ONVV este expertul nr. 1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator. Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine