(foto) La Chișinău au reapărut iubitorii de Pétanque. Detalii despre cum puteți juca

IMG_0878
Foto:Petanque Chișinău

Pétanque este un joc specific ai căror amatori au început să reapară la Chișinău. În ziua de sâmbătă, 19 martie, aceștia și-au dat întâlnire în Parcul Valea Morilor.

Pe Facebook-ul din Moldova a apărut și un grup al iubitorilor acestui sport, care promit să-și dea întâlnire cel puțin o dată pe lună, dar s-ar putea și mai des, în dependență de dorință și entuziasm.

Persoana promotoare a acestui joc este Andrei Rizescu care spune că locuitorii Capitalei ar trebui să practice mai multe astfel de jocuri în parcuri pentru a diversifica lista ocupațiilor. Jocul nu este complicat și Andrei ar vrea ca în scurt timp să existe suficienți doritori pentru a organiza primul campionat de Petanque la Chișinău.

Grupul în care se pot aduna iubitorii de pentaque îl găsiți aici: Pentanque Chișinău.

Scurt Istoric

Pétanque este un joc cu bile al cărui scop este de a arunca bilele de metal cât mai aproape de o țintă, o mică bilă de lemn colorată, numită și „cochonnet” (în românește „purcica”). Jocul se desfășoară în mod normal pe o suprafață plană de țărână, pământ uscat acoperit cu praf, dar poate fi jucat și pe alte suprafețe cum ar fi iarbă sau pietriș. Plajele cu nisip nu sunt recomandate pentru acest joc.

În România s-a practicat un joc asemănător în perioada pre-decembristă numit „perețica”. În Italia se joacă „boccia”, un joc similar.

Pétanque este în general asociat cu sudul Franței, cu zona Provence, de unde de altfel provine. Este sportul cel mai popular în Marsilia. Sportul este jucat, în forma sa cea mai obișnuită, de aproximativ 17 milioane de oameni. Sunt peste 480.000 de jucători afiliați la Federația Franceză de Pétanque (Fédération Française de Pétanque et Jeu Provençal – FFPJP). FFPJP este a 4-a federație sportivă ca mărime din Franța.

Cum a fost la întânirea iubitorilor de Petanque din această sâmbătă

 

Petanque
Petanque
IMG_0865
Petanque Chișinău
IMG_0866
Petanque Chișinău
IMG_0867
Petanque Chișinău
IMG_0868
Petanque Chișinău
IMG_0869
Petanque Chișinău
IMG_0870
Petanque Chișinău
IMG_0874
Petanque Chișinău
IMG_0876
Petanque Chișinău
IMG_0877
Petanque Chișinău
IMG_0878
Petanque Chișinău
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine