Creşte preţul vinietei. Cine sunt șoferii care vor plăti o taxă de drum mai mare

524627ce-35ca-48a2-8ff1-6fb01e0fa16d

Guvernul a examinat astăzi proiectul Legii politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2016, inclusă suplimentar pe ordinea de zi. Printre modificările propuse a fi operate la legislație se numără și majorarea taxei de utilizare a drumului de către autoturismele înregistrate în afara țării. Vinieta va fi mai scumpă pentru automobilele care se vor afla pe teritoriul țării mai mult de o lună. Proiectul urmează să fie expediat Parlamentului pentru aprobare, scrie Agora.md.

Taxa de drum ce urmează să o achite proprietarii de autovehicule cu numere străine va fi practic de 1 euro pentru fiecare zi petrecută pe teritoriul Republicii Moldova. Totuși, prețul vinietei va rămâne neschimbat pentru termenul de șapte și 15 zile.

 

vinieta

Reamintim că vinieta – taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova se aplică începând cu 1 noiembrie 2012. Perceperea vinietei se efectuează de către organul vamal, care eliberează un certificat standardizat ce confirmă achitarea vinietei şi termenul de valabilitate. Mai mult, vinieta poate fi procurată sau prelungit termenul în orice birou vamal, post vamal intern sau de frontieră, la intrarea în ţară.

Conducerea vehicului neînmatriculat în Republica Moldova, fără certificatul ce atestă achitarea vinietei pentru o perioadă mai mică de șapte zile se sancționează cu amendă de 2.000 de lei. Săvârșirea repetată, în cursul aceluiași an calendaristic a contravenției de către o persoană fizică se sancționează deja cu o amendă de 2.600 de lei, iar o persoană juridică achită o amendă de 4.000 de lei.

În cazul în care este atestată conducerea vehiculului pe drumurile publice fără certificatul ce atestă achitarea vinietei pentru o perioadă mai mare de șapte zile, amenda este de 2.600 de lei, iar săvârșirea repetată a aceleiași contravenții de către o persoană fizică se sancționează cu o amendă de 3.000 de lei și pentru o persoană juridică se aplică o amendă de 6.000 de lei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine