40 de profesori din UTA Găgăuzia vor beneficia de formare în Galaţi, România

foto-_j0a8002

Ieri, 4 martie, Membrii Guvernului Republicii Moldova s-au întrunit, în cadrul unei ședințe speciale, cu reprezentanţii comitetului executiv şi ai Adunării Populare a Găgăuziei. Ședința a avut loc în satul Avdarma din Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia.

Organizarea ședinței în cauză a fost determinată de necesitatea de a întreprinde măsuri concrete pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă locuitorii din UTA Găgăuzia.

În cadrul ședinței s-a discutat despre situația social-economică a UTA Găgăuzia și au fost trasate unele măsuri de ameliorare a problemelor cu care se confruntă această zonă. Au fost punctate aspectele prioritare care necesită o abordare complexă și implicarea activă a Guvernului.

În acest context, s-a decis constituirea unui grup de lucru alcătuit din reprezentanţii autorităţilor publice centrale interesate şi reprezentanţii UTA Găgăuzia care va avea drept sarcină să înainteze propunerile de rigoare privind ameliorarea situaţiei social-economice a UTA Găgăuzia.

Totodată, ministrul Educaţiei, Corina Fusu, a solicitat, în cadrul ședinței, examinarea posibilităţii deschiderii unor clase bilingve cu predare în limba română a unor discipline, în școlile rusești din UTA Găgăuzia.

În conformitate cu Hotărârea de Guvern aprobată ieri, Ministerul Educaţiei va contribui la formarea a 40 de profesori de limba română pentru alolingvi în orașul Galaţi, România, va ajusta Planul de admitere al Universităţii din Comrat în conformitate cu statutul instituţiei şi situația social-economică a Republicii Moldova, va fortifica procesul de pregătire a resurselor umane şi va asigura calitatea programelor de studii din cadrul Universităţii de Stat din Comrat.

Ulterior, a avut loc întâlnirea ministrului Educaţiei, Corinei Fusu, cu directorii de grădiniţe, gimnazii, licee și școli profesionale, la care au fost abordate subiecte precum insuficiența cadrelor didactice tinere, decongestionarea și modernizarea curriculei, problema finanţării insuficiente a grădinițelor și instituţiilor de învăţământ general, examinarea posibilităţii de a efectua reparaţie capitală în cele șapte tabere de odihnă din UTA Găgăuzia.

Tot în contextul acestei vizite, membrii Cabinetului de miniştri au depus flori la Memorialul din localitate, au avut ocazia să viziteze expoziția produselor autohtone în cadrul Centrului local de business, dar și muzeul localităţii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine