(foto) La Ialoveni a avut loc lansarea Capitalei Tineretului 2016. Cum a decurs evenimentul

1
Foto:Photo Credit: Consiliul Raional Ialoveni/ Veaceslav Aftene

Joi, 18 februarie, la Casa de Cultură din Ialoveni a avut loc festivitatea de lansare a proiectului „Capitala Națională a Tinerilor”. În cadrul evenimentului a fost dat startul suitei de activități care vor fi desfășurate pe parcursul anului 2016 în orașul Ialoveni. Prin intermediul acestui proiect autorităţile îşi propun să sporească participarea tinerilor în procesul decizional şi să-i motiveze să se implice încă mai mult în promovarea politicilor de tineret. Orășelul din imediata suburbie a Chișinăului deține acest titlu pentru a doua oară și îl va purta pe parcursul întregului an.

Partea oficială a fost deschisă de către primarul localității, Sergiu Armașu, care a mulțumit tuturor celor care au contribuit la pregătirea și obținerea proiectului, organizarea evenimentului, menționând că sloganul „Ialoveni – Orașul Tinerilor, Orașul Posibilităților” este un îndemn pentru tânăra generație să folosească oportunitatea oferită pentru a realiza multiple activități pentru tineret și cu implicarea lor. „De la bun început atunci când am intrat în această competiție nimeni nu credea că vom reuși, dar cu insistența acțiunilor tinerilor noștri, am reușit și am demonstrat că orașul Ialoveni poate și are potențial, iar în continuare vom reuși cu mult mai multe.”

De asemenea, edilul a mărturisit publicului că o motivație puternică pentru atragerea orașului în acest proiect a fost și bugetul de peste un milion de lei. „Atunci când am intrat în competiție, Guvernul și Ministerul Tineretului și Sportului au aprobat un buget de peste un milion de lei. Și evident că aici am fost motivați să lucrăm și să atragem aceste resurse financiare la noi acasă, la Ialoveni și sperăm să lase o amprentă frumoasă asupra orașului”, a declarat Armașu.

Un mesaj de felicitare și susținere a fost transmis de pe scena Palatului Culturii și de Consulul onorific al Franței în Republica Moldova, Bernard Etinof, care se afla în a treia sa vizită în orașul Ialoveni. „Tineretul este viitorul unei țări și trebuie să-i arătam interesul pe care îl purtăm, iar prin asta vom asigura viitorul acestei țări”, a spus diplomatul de pe scena Palatului Culturii.

Victor Zubcu, ministrul Tineretului și Sportului, a înmânat edilului Ialoveniului certificatul de acreditare a Primăriei Ialoveni în calitate de Capitală a Tineretului în anul 2016. „Proiectul Capitala Tineretului nu este doar un proiect de suflet al MTS, dar este pentru noi în primul rând o platformă în măsura în care tinerii din afara Chișinăului, din republică au posibilitatea să facă cunoștință nu doar cu acele posibilități, nu doar cu un model de dezvoltare europeană în acest sens, dar au posibilitatea de a vedea acea conexiune. Pentru noi este important ca această platformă crește în abordare. Ialoveniul și-a stabilit pentru acest an o agendă foarte activă, acum contează ca tinerii din localitate după un an de activitate sectorial, pe domenii să devină mult mai vizibili, mai pragmatici, mai influenți la nivel de comunitate, iar administrația locală să profite de acel elan și energie pentru a o dezvolta și a o crește în continuare”, a menționat ministrul.

Președintele Raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, susține că orașul și-a meritat pe deplin titlul de Capitala Tineretului dat fiind faptul că datele statistice arată că raionul Ialoveni are cei mai mulți tineri consilieri locali și raionali și cei mai mulți primari tineri. „Când s-a dat startul depunerii aplicărilor pentru proiectul Capitala Tineritului, nimeni nu credea, decât noi administrația publică locală și acești tineri din consiliul raional și primărie, care au început să lucreze zi și noapte pentru a obține în decurs de doar patru ani a doua oară acest titlu. Sunt sigur că tinerii din raionul Ialoveni au meritat acest titlu pe deplin.”

La eveniment a fost invitat și prim-ministrul Pavel Filip, care însă nu a putut să dea curs invitației, dar a ținut să transmită un mesaj cu ocazia lansării proiectului „Capitala Națională a Tineretului 2016” în orașul Ialoveni. „Este îmbucurător faptul că ați obținut dreptul de a găzdui pe parcursul acestui an activitățile de tineret ale autorităților publice locale și centrale, ale ONG-urilor regionale, naționale și organizațiilor internaționale. Sper că succesele dumneavoastră și bunele practici de care veți da dovadă în cadrul proiectului nominalizat vor înaripa tinerii din întreaga țară să-și valorifice pe deplin potenţialul cultural, artistic și antreprenorial, ceea ce va duce la apariția parteneriatelor regionale. Guvernul mizează mult pe implicarea şi contribuţia fiecăruia din Dumneavoastră, pentru ca tinerii de astăzi să ne reprezinte cu destoinicie în întreaga lume, iar rezultatele obținute de ei să-și aibă expresia în bunăstarea poporului nostru”, se arată în mesajul premierului.

Ulterior, Sergiu Gurău, preşedintele AO Eco-Răzeni, şi Maria Bivol, preşedintele AO Alternativa din Costeşti, au prezentat programul de acțiuni „Ialoveni Capitala Tineretului 2016” pe care și-au propus să-l realizeze și parteneriatele pe care le vor dezvolta pe parcursul acestui an.

Partea oficială a fost urmată de un program artistic la care au evoluat tineri interpreți de muzică ușoară și populară, precum Tatiana Spânu, trupa Doredos, Laura Bodorin, Nicoleta Cotorobai, Ion Condrea şi Eugeniu Josan, Valentin Butucel, Adim, dar și ansamblurile de dansatori Porumbița şi Enigma.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Tineretului și Sportului, Primăria orașului Ialoveni și Consiliul Raional Ialoveni.

Orașul Ialoveni devine pentru a două oară deținător al acestui titlu, în cadrul concursului organizat de Ministerul Tineretului și Sportului. Anterior, acest titlu a fost deţinut de oraşele Ungheni, în 2011, Cahul, în 2012, Ialoveni – 2013, Soroca – 2014 şi Sângerei – 2015. Localitatea a primit titlul de Capitală a tineretului în anul 2016 în cadrul Galei premiilor pentru tineret 2016, care s-a desfăşurat la 26 noiembrie 2015 la Chișinău.

Capitala Naţională a Tineretului 2016 reprezintă o iniţiativă preluată din experienţa Forumului European de Tineret şi presupune selectarea unei localităţi din Republica Moldova, în cadrul căreia, pe parcursul unui an, sunt concentrate activităţile de tineret ale Autorităţii Publice Locale, ONG-uri regionale şi naţionale, organizaţii internaţionale, precum şi ale Autorităților Publice Centrale.

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine