(infografic) Subiect tabu: Care este mărimea cotizației de membru a partidelor din Moldova

ed06a1f1bd3be19b84af050286d75a11
Foto:Photo Credit: pinterest.com

Finanţarea partidelor politice este o temă relativ nouă, dar încă prea puțin discutată în Republica Moldova. Pentru o mai bună înțelegere a acestui subiect, Asociația Promo-LEX a efectuat un studiu despre practicile şi metodele utilizate de partidele politice pentru finanțarea activității sale și realizarea sarcinilor statutare.

Am atras atenția asupra cotizațiilor, deoarece acestea sunt principala sursă de autofinanțare a partidelor politice. Restul mecanismelor de finanțare vin din exterior, este vorba de finanțarea privată. Și aici avem o mare problemă în Republica Moldova, pentru că atât timp cât partidele nu își pot asigura autofinanțarea prin cotizații de membru, rămân la discreția donatorilor privați, care de cele mai dese ori, sunt grupuri de interese”, a explicat Pavel Postica, Directorul Programului Monitorizare Procese Democratice, Asociaţia Promo-LEX.

Urmare a metodologiei elaborate și aplicate, în procesul de documentare au fost analizate statutele celor 43 de partide politice, înregistrate până la 1 decembrie 2015 la Ministerul Justiţiei. O primă problemă sesizată la capitolul finanțării activității partidelor politice ține de modul de reglementare a mărimii cotizațiilor de membru de partid.

Cornelia Călin, analistă Promo-LEX a prezentat datele preliminare și a menționat că: „Statutele a 21 de partide politice (49% din numărul total) contrar modificărilor operate în aprilie 2015 la Legea privind partidele politice, nu reglementează expres mărimea cotizaţiilor. Dintre acestea, în 18 cazuri (42% din numărul total) cotizațiile de membru sunt stabilite și reglementate în documente interne adoptate de către structuri colegiale de partid (Consiliul Politic Naţional, Birourile Permanente, Consiliul Republican, Consiliul Naţional de Coordonare etc.) prin intermediul anumitor procese verbale sau altor regulamentele interne. Statutele altor trei formațiuni politice (7% din numărul total) nu conțin deloc prevederi privind reglementarea cotizațiilor și mărimea / procedura de achitare a acestor contribuții obligatorii conform prevederilor actuale ale legislației”.

Astfel, în prezent doar 22 de partide politice (51% din numărul total) au reglementat mărimea și procedura de achitare a cotizaţiilor de membru în statute.

Alte aspecte relevante stabilite la această etapă de documentare țin de cuantumul cotizaţiilor de membru. Potrivit statutelor partidelor politice care stipulează expres mărimea cotizației de membru, în șapte cazuri cotizația variază între unu şi cinci lei. Alte partide au stabilită cotizația între 6 și 20 MDL (patru cazuri) şi între 21 și 100 MDL (patru cazuri). La șase dintre partidele cu cotizaţia stabilită în statut, mărimea acesteia variază între 0,2% și 2,5 % din salariul lunar sau venit, pensie, bursă, iar un partid politic a stabilit cuantumul cotizației în mărime de 5% din salariul minim pe economie al membrului formațiunii. Potrivit statutelor partidelor politice care reglementează expres mărimea cotizației, cele din urmă sunt achitate lunar în 18 cazuri (75%), trimestrial în cazul unui partid (4%) și anual în alte cinci cazuri (21%).

Pavel Postica a subliniat faptul că cele 21 de partide politice care sunt înregistrate la Ministerul Justiției și încă nu și-au adus în concordanță prevederile statutare la cele legale încalcă legislația în vigoare.

 

CPP_Info_zpskdqq6qrf

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine