Infracțiune informatică! Doi tineri au spart sistemul de securitate al unei companii de turism

Processed with VSCOcam with f2 preset
Foto:Photo Credit: itlaw.net.au

Doi tineri, cu vârstele de 26 și 27 de ani, neangajați în câmpul muncii, au fost reţinuți și acum sunt cercetați penal pentru infracţiuni informatice. Procuratura Generală a pornit urmărirea penală pe faptul alterării integrității datelor informatice ţinute într-un sistem informatic şi obţinerea ilegală şi/sau divulgarea informațiilor ce constituie secret comercial sau bancar.

Potrivit actelor de sesizare şi materialelor acumulate, în intervalul lunilor decembrie 2015 – ianuarie 2016, persoane neidentificate, utilizând sisteme şi rețele informatice, inclusiv diferite adrese IP, au violat sistemul de securitate al unei companii de turism prin utilizarea metodei „SQL Injection”, de pe care au sustras informații ce conțin secret comercial, au modificat şi șters datele informatice din acest sistem informatic. În urma acțiunilor ilegale, activitatea respectivei companii a fost perturbată, fiindu-i cauzate daune în proporții mari.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală au fost reținuți doi tineri, cu vârstele de 26 şi, respectiv, 27 de ani, neangajați în câmpul muncii. În urma perchezițiilor efectuate la mai multe adrese şi automobile ale bănuiților, au fost ridicate 12 sisteme informatice, opt telefoane mobile, trei stick-uri şi alte obiecte care urmează a fi supuse expertizelor.

Urmărirea penală pe caz este efectuată de Secția tehnologii informaționale şi investigații ale infracțiunilor în domeniul informaticii a Procuraturii Generale, de comun cu Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice, cu suportul tehnic al Centrului tehnico-criminalistic şi expertize judiciare al IGP al MAI.

Pentru comiterea acestor infracțiuni, norma penală prevede pedeapsă cu amendă în mărime de până la 80 de mii de lei sau închisoare de la unu la șase ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la trei ani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine