(video) Poveștile oamenilor din Moldova care au fost salvați de un transplant de organe

EEE
Foto:PC: mednews.md

Istoriile lor oferă speranță celorlalți 115 moldoveni care așteaptă să li se facă un transplant de organe. Astăzi în Moldova 73 de persoane așteaptă un transplant hepatic și 42 unul renal. Acești oameni vor muri dacă în viitorul apropiat nu li se va face un transplant.

Transplant de ficat

Acum zece ani, Mariana a fost la un pas de moarte. A supraviețuit datorită ficatului pe care l-a primit de la un donator aflat în moarte cerebrală. Operația a durat patru ore, își amintește tânăra. După câțiva ani, a născut doi copii, un băiat și o fată.

„Dacă este posibilitate ca să dăruiți cuiva viață, nu refuzați. Transplantul este viață, este o speranță de a trăi. Poate rămânem pe Pământ mai puțin, dar e minunat”. Tânăra spune că cel mai mult oamenii care necesită un transplant de organe au nevoie să țină vie dorința de a trăi.

 

 

Transplant de cornee

Iurie a beneficiat acum un an de transplant de cornee. „Dacă ești în situația dată, să nu-ți fie teamă niciodată să apelezi la medici”, a spus Iurie. El astăzi duce o viață normală, vede diminețile, amurgurile, joacă șah în parc și vorbește tuturor despre experiența sa.

 

 

 Transplant renal

Constantin a avut o intervenție chirurgicală acum doi ani. Acesta a beneficiat de un transplant renal. După doi ani se simte extraordinar. „Eu aș recomanda tuturor să apeleze la această metodă de a-și prelungi viața. Un organ îți oferă șansa să ai încă o viață”, mărturisește acesta, strângându-și copilul în brațe.

 

 

 Transplant renal

Încă un transplant renal i s-a făcut și lui Vladislav. „Așa a ieșit că în 2010 m-am îmbolnăvit. Din 2011 am început să aflu mai multe informații despre ceea ce reprezintă un transplant. Am dat analize, mi-am găsit un donator, pe mama mea, și astfel, în 2012 mi s-a făcut transplantul. Eu m-am însănătoșit, mama de asemenea este sănătoasă.” Vladislav spune că a reușit doar datorită ajutorului medicilor.

 

 

Pentru a ajuta oamenii să beneficieze de un organ, Agenția de Transplant din Moldova a dat startul unei campanii de promovare a activității de donare și transplant în cadrul proiectului TWINNING. Campania intitulată „Am primit un organ şi asta mi-a salvat viaţa” a fost lansată de Agenţia de Transplant, în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția Franceză de Biomedicină (ABM), Organizația Catalană de Transplant (OCATT), Institutul de Donație și Transplant (DTI), EXPERTISE FRANCE și FIIAPP, în cooperare cu Agenția de Transplant din Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine