Studenți instruiți cum să participe la asigurarea calității studiilor

nthumbs3_14962
Foto:PC: Edu.md

În jur de 70 de tineri au participat în zilele de 27 – 30 septembrie curent, la un training privind implicarea studenților în procesul de asigurare a calității în instituțiile de învățămînt superior.

Evenimentul a fost organizat la Vadul lui Vodă, în cadrul Proiectului TEMPUS “Dezvoltarea Asigurării Calității în Învățămîntul Superior din Moldova”, cu susținerea Uniunii Studenţilor Europeni şi a Ministerului Educației.

Prezentă la eveniment, viceministra Educației, Loretta Handrabura, a vorbit studenților despre sistemul învățămîntului superior din Moldova, evoluția înmatriculărilor pe ani de studii, reformele iniţiate în sistemul de învăţămînt superior (urmare a aderării învăţămîntului superior din Republica Moldova la Procesul Bologna în mai 2005), dezvoltarea cadrului normativ în domeniu, inclusiv și despre necesitatea creării Agenţiei Naţionale de Asigurare a Calităţii în Învăţămîntul Profesional.

Un alt subiect abordat a fost cel cu privire la importanța dezvoltării în Republica Moldova a autoguvernanței studențești, care presupune reprezentarea studenţilor în organele de conducere din cadrul universităţilor; participarea studenţilor la procesul de luare și implementare a deciziilor, care vizează diverse aspecte de organizare şi desfăşurare a învăţămîntului superior (sesiuni de examinare, gestiunea finanțelor, probleme sociale, burse, locuri în cămine, promovarea pe bază de excelență etc).

În urma desfășurării seminarului, studenții vor fi delegați, în calitate de reprezentanți ai comunității studențești, să participe la procesul de dezvoltare a curricula universitare, administrarea universității. Unul dintre dezideratele proiectului a fost de a crea un grup de studenți-experți, care urmează să participe la evaluările externe și să contribuie la dezvoltarea în universități a cadrului intern de calitate.

În cadrul Proiectului TEMPUS “Dezvoltarea Asigurării Calității în Învățămîntul Superior din Moldova au beneficiat de astfel de instruiri și alți actori responsabili de asigurarea calității în universități (ofițeri de management al calității, decani, profesori, studenți, administrația universităților). Scopul acestora a fost crearea unui grup de experți (profesori, studenți instruiți și implicați activ în procesul acreditării internaționale a programelor de studii selectate), care vor putea candida pentru pozitiile din structura Agenției Naţională de Asigurare a Calităţii în Învăţămîntul Profesional şi comisiilor de profil, din momentul în care va fi creată aceasta entitate.

Taguri: ##diez
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *