Astăzi s-ar putea iniția procedura de impeachment al președintelui Timofti

Nicolae-Timofti-discurs
Foto:Nicolae Timofti Photo Credit: Radio Chișinău

În cadrul emisiunii Politica, de la TV7, atât Renato Usatîi, cât și Ion Sturza au menționat că, în cadrul ședinței speciale a Parlamentului, s-ar putea iniția procedura de impeachment al președintelui Nicolae Timofti.

În Moldova, încă niciun președinte nu a fost destituit prin această procedură.

Aceasta s-ar putea iniția după ce cei 56 de deputați au semnat o declarație prin care reconfirmă nominalizarea lui Vlad Plahotniuc la poziția de prim-ministru, chiar dacă în primul caz Timofti a respins această candidatură.

Ce este impeachmentul?

Impeachmentul este punerea sub acuzare, inculparea unei persoane de rang înalt cu motivația că aceasta ar face ceva împotriva statului (aici președinte), cu scopul ca acesta să fie demis.

Conform Constituției Republicii Moldova, președintele țării poate fi demis doar de către Parlament cu votul a minim 68 de deputați, iar propunerea de demitere poate fi inițiată de cel puțin 34 de parlamentari.

Articolul 89 din Constituția RM – „Demiterea”:

(1) În cazul săvârșirii unor fapte prin care încalcă prevederile Constituției, Președintele Republicii Moldova poate fi demis de către Parlament cu votul a două treimi din numărul deputaților aleși.

(2) Propunerea de demitere poate fi inițiată de cel puțin o treime din deputați și se aduce neîntârziat la cunoștința Președintelui Republicii Moldova. Președintele poate da Parlamentului și Curții Constituționale explicații cu privire la faptele ce i se impută.

Exemple de demitere a unui președinte prin procedura de impeachment

În istoria SUA au existat patru cazuri de impeachment (demitere și punere sub acuzare).

a. Congresul a introdus o rezoluție pentru suspendarea lui John Tyler asupra problemelor legate de drepturile statelor, dar fără succes.

b. Andrew Johnson a fost de fapt pus sub acuzare atunci când Congresul a devenit nemulțumit de modul în care el a rezolvat problemele Reconstrucției Sudului de după Războiul Civil. Johnson a fost achitat în Senat la diferență de un vot și a rămas în funcție.

Raportul de forțe era net în favoarea Partidului Republican, al cărei membru era președintele (nouă senatori democrați și 45 republicani, respectiv 41 de reprezentanți democrați contra a 134 de reprezentanți republicani).

În Camera Reprezentanților s-a votat pentru cu 126 voturi pentru și 47 împotrivă, iar în Senat 19 voturi împotrivă și 35 pentru. Dacă ar fi votat pentru și al 36-lea senator, s-ar fi întrunit limita minimă de 2/3, iar Andrew Johnson ar fi fost singurul președinte demis.

c. Congresul a dezbătut suspendarea lui Richard Nixon, ca efect al Afacerii Watergate, dar procedura nu s-a finalizat din cauza demisiei președintelui Nixon.

Oricum, ambele camere aveau majoritate democrată (42 de senatori republicani, 56 de senatori democrați și doi independenți, respectiv 192 de reprezentanți republicani, 241 de reprezentanți și două locuri vacante).

În Comisia Juridică a Camerei Reprezentanților, votul pentru impeachment a fost de 27 pentru la 11 împotrivă. Întrucât Nixon a demisionat, procedura a fost oprită.

d. William J. Clinton a fost pus sub acuzare, fiind acuzat de sperjur (mărturie mincinoasă) și obstrucționarea justiției, dar a fost, în cele din urmă, achitat de Senat.

Clinton a trebuit să facă față unei majorități republicane în ambele camere (55 de republicani la 45 de democrați în Senat, iar în Camera Reprezentanților 227 de republicani, 207 democrați și un independent).

În Senat, chiar și cu o majoritate republicană, 50 de senatori au votat pentru la primul cap de acuzare (perjury – sperjur sau mărturie mincinoasă) și 45 la al doilea cap de acuzare (obstruction of justice – obstrucționarea justiției). Ar fi fost necesare 67 de voturi la cel puțin un cap de acuzare (adică 2/3 din voturi).

În Camera Reprezentanților, voturile au fost de 228 pentru la 206 împotrivă, pentru primul cap de acuzare, apoi 221 pentru la 212 împotrivă, la al doilea.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine