Ion Sturza: „Știam că există o temere foarte mare de mesajul meu din Parlament, care era interpretat ca unul către națiune”

40819
Foto:Photo Credit: Nicu Stamatin/IPN

După ce din lipsă de cvorum nu și-ai putut prezenta echipa și programul de guvernare în fața deputaților, Ion Sturza va avea astăzi o întâlnire cu Președintele țării Nicolae Timofti. „Simbolic spus, îmi voi întoarce mandatul Președintelui și dumnealui va acționa în conformitate cu constituția și cred că va demara noi consultări pentru a avea un candidat”, a anunțat Sturza după ședința Parlamentului.

Sturza a recunoscut că a mizat totuși pe prezența mai multor deputați la ședința specială. „Am considerat că deputații trebuie să-și îndeplinească funcțiile care reies din Constituție și din legile statului, să-și întrerupă vacanțele, schiurile și plajele exotice și să revină în țară. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat. Eu am mizat că am să pot să am o intervenție, un raport în fața Parlamentului unde aș fi dorit să vorbim despre problemele țării și ale cetățenilor și soluțiile pe care le văd eu, inclusiv să pun întrebări, unele din ele foarte incomode clasei politice, Parlamentului, guvernării. Oricum, întrebările cetățenilor «cum a fost posibil să ajungem unde suntem astăzi» rămân. Mai puțin cred că pe cetățeni îi interesează ce vom face noi din punct de vedere tehnic ca să stabilizăm țara, dar foarte mulți oamenii vor să aibă răspuns la întrebarea cum a fost posibil, cine este vinovat și cum va fi pedepsit.

Eu, în cuvântarea pe care am pregătit-o, am schițat și întrebările și răspunsurile. Am venit în fața oamenilor cu o echipă nouă, cu un profil nou cu un program de guvernare care nu este o inovație absolută, este o continuitate a programelor de guvernare cu elemente noi. Cred că acest exercițiu, programul de guvernare, echipa și acea declarație de integritate care a fost semnată ieri de membrii Guvernului este o experiență benefică, în interesul țării și de acum înainte nu cred că cineva își va permite să nu audă glasul poporului, nu-și va permite să promoveze oameni care nu se încadrează în criteriile de integritate, profesionalism și de patriotism”, a declarat Sturza.

Candidatul desemnat la funcția de premier mai susține că urmează o perioadă mai turbulentă pentru Republica Moldova, o perioadă în care se va încerca să se identifice o majoritate conform deciziei Curții Constituționale. „Acea majoritate să vină cu un nou candidat și acest candidat și echipa guvernamentală să treacă prin purgatoriul societății. Anticipez un măcel mediatic, în sensul bun al cuvântului, căci dacă două săptămâni în urmă eu aveam un gol imens în spatele meu și practic eram unul la unul cu sistemul, astăzi în spatele meu sunt zeci și sute de oameni care cred că în Moldova se pot schimba lucrurile spre bine”, a spus Sturza.

Candidatul a fost surprins de lipsa de cvorum deoarece toate mesajele care veneau, inclusiv din partea Partidului Democrat, informau că va fi asigurat cvorum. „Dar știam că este și o tendință «hai să nu-i dăm voie lui Sturza să vorbească în Parlament, că atunci noi suntem terminați din punct de vedere mediatic». Cred că a fost greșită până la urmă această tactică care a și fost implementată. Știu că există o temere foarte mare de mesajul meu din Parlament pe care unii l-au interpretat nu precum un mesaj al unui candidat la funcția de prim-ministru, ci ca pe un mesaj către națiune. Oricum nimeni nu poate să mă împiedice să am acest mesaj”, a mai comunicat Sturza.

Sturza a mai declarat că acum urmează să aibă o întrevedere unde vor face o analiză a situației. „După aceea am de gând să-mi continui viața mea de cetățean. Acum, de la tribuna Parlamentului, am să cobor în stradă, fără bodyguarzi, fără de mașini blindate, fără batalioane care mi-ar păzi casa, familia și somnul. Gata să fiu executat de plutoanele mediatice și nu doar. Cum v-am mai și spus, dacă acum două săptămâni în urmă în spatele meu era un gol imens, astăzi sunt zeci de mii de oameni, iar eu nu pot să le trădez așteptările”, a încheiat Sturza.

Reamintim că astăzi, 4 ianuarie, Ion Sturza s-a prezentat în Parlament ca să ceară vot de încredere pentru echipa sa guvernamentală. Sesiunea specială însă nu a putut fi convocată din lipsă de cvorum, le ședință fiind prezenți doar 47 de deputați.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine