Patru elemente chimice noi au fost adăugate în Tabelul lui Mendeleev

unnamed
Foto:Photo Credit: play.google.com

Descoperirea a patru elemente chimice super-grele de către oameni de știință din Rusia, America și Japonia a fost verificată de către experți și acestea au fost adăugate formal în tabelul periodic. Patru noi elemente au fost astfel puse în Tabelul lui Mendeleev, completând cel de-al șaptelea rând.

Elementele sunt primele ce vor fi adăugate în tabel din 2011, când au fost puse elementele 114 și 116. Cele patru au fost verificate pe 30 decembrie de Uniunea Internațională pentru Chimie Pură și Aplicată (IUPAC), organizația globală ce guvernează măsurătorile, nomenclatura și terminologia din chimie.

IUPAC a anunțat că o echipă ruso-americană de savanți de la un institut din Dubna și de la un laborator din California a prezentat destule dovezi pentru a revindeca descoperirea elementelor 115, 117 și 118.

Organismul a acordat creditul pentru descoperirea elementului 113, ce fusese revendicată și de ruși și de americani, unei echipe de oameni de știință de la institutul RIKEN din Japonia. Kosuke Morita, cel care conduce cercetările la RIKEN, a spus că echipa sa „privește acum spre teritoriul neexplorat al elementului 119 și mai departe de acesta”. Ryoji Noyori, fost președinte RIKEN și laureat Nobel, a spus că „pentru savanți, descoperirea are o valoare mai mare decât o medalie olimpică de aur”.

IUPAC a inițiat procesul de formalizare a numelor și simbolurilor pentru aceste elemente, denumite provizoriu ununtrium, (Uut sau elementul 113), ununpentium (Uup, elementul 115), ununseptium (Uus, elementul 117) și ununoctium (Uuo, elementul 118).

Elementele vor fi denumite oficial de echipele ce le-au descoperit în lunile următoare. Elementul 113 va fi primul care își va primi denumirea în Asia.

image-2016-01-4-20703708-41-tabelul-lui-mendeleev-completat-patru-elemente

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine