Astăzi, candidatul desemnat la funcția de premier, Ion Sturza, și-a prezentat echipa de guvernare. Toți membrii echipei au semnat o declarație de integritate pe proprie răspundere, eveniment unic în istoria Republicii Moldova.
După citirea declarației de integritate după modelul propus de societatea civilă, Sturza și-a prezentat echipa, notând gradul de responsabilitate personală pe care o poartă fiecare membru al echipei propuse semnând declarația de integritate.
„Este voința istoriei să fim azi în fața dumneavoastră cu un proces pe care mulți îl consideră fără finalitate, dar care este un pas important spre schimbarea la față a Republicii Moldova, deși în ultimele două săptămâni aceasta s-a schimbat foarte mult”, a spus Sturza în deschidere. Candidatul desemnat la funcția de prim-ministru a continuat prin a spune că Moldova nu se află într-un moment fericit, ci într-o profundă criză morală, politică, economică.
„Criteriile pe care le pun la baza oricărui Guvern sunt trei: oameni patrioți, integri și profesioniști. Aceste criterii au fost puse la baza consultării mele cu partidele politice, cu societatea civilă atunci când am primit mandatul de a crea un Guvern. Prima intenție pe care am avut-o a fost să creăm un Guvern neafiliat politic. Odată aleși, candidații trebuie să-și degreveze statutul politic pe întreaga perioadă a mandatului. Astăzi avem aparent instituții legale, dar care nu sunt legitime și care au pierdut încrederea populației. Unii s-au opus aceste idei din considerente ideologice. În cazul PD, deși nu am primit un refuz formal, nu s-a dorit dialogul. Atunci eu am recurs la altă formulă, la formula unui Guvern tehnocrat. Este primul caz când o singură persoană și-a luat responsabilitatea pentru un program și o echipă. Nu este un caz fericit, este o enormă responsabilitate personală.”
„Am avut trei opțiuni”
1. Să facem o echipă cu absolvenți Harvard. Minusul este că acolo îi învață să se implice în proiecte certe pentru cariera lor.
2. Să facem un Guvern din staruri mediatice care sunt iubite de popor. Nici această formula nu funcționează.
3. A treia opțiune a fost de a încerca să ne pliem pe realitățile moldovenești.
Echipa propusă în date statistice
# 14 barbati și 4 femei
# Studii: superioare (7 – studii masterale, 6 – studii doctorale)
# Cunoașterea limbilor de circulație internațională: toți membrii cunosc una și mai multe limbi de circulație internațională, 5 membri cunoscu 4 limbi, 2 membri cunosc 5 limbi.
# Vârste: Media – 46. Cel mai tânăr – 31, cel mai în vârstă – 60.
# Membri ai partidelor: 8 membri. 2 membri – DA, 1 – PPE, 3 – PLDM, 1 – PL, 1 – PD. Toți însă sunt gata să-și suspendeze statutul de membru de partid.
„Societatea civilă va fi depozitarul acestei declarații”
Sunt bucuros că societatea civilă a îmbrățișat această idee și va fi depozitarul acestei declarații, sunt sigur că această practică va deveni în curând o cutumă respectată de către toți funcționarii, un moment de meditație pentru toată clasa politică, care încă visează că vor putea forma guverne la mijloc de noapte. Toți însă vor trebui să vină să semneze o astfel de declarație de integritate, care este un nou mecanism de control din partea societății, mai important decât însăși votarea.
După ce și-a ținut discursul, candidatul desemnat la funcția de Prim-ministru a semnat declarația de integritate, după care au făcut-o și ceilalți membri.
Parlamentul Republicii Moldova se convoacă luni, 4 ianuarie, într-o sesiune specială pentru a dezbate programul de activitate și lista noului Cabinet de miniștri în frunte cu Ion Sturza.
Candidații la funcțiile de miniștri sunt:
Prim-ministru – Ion Sturza
Prim-vicepremier și Ministru de Externe – Victor Chirilă
Vicepremier pentru reintegrare – Ion Stăvilă
Ministrul Finanțelor – Ion Munteanu
Vicepremier și Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei – Dona Școla
Ministrul Economiei – Marin Ciobanu
Ministrul Educației – Loretta Handrabura
Ministrul Justiției – Stanislav Pavlovschi
Ministru al Afacerilor Interne – Alexandru Stoianoglo
Ministrul Apărării – Viorel Cibotaru
Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor – Svetlana Dogotaru
Ministrul Agriculturii – Alexandru Slusari
Ministrul Transporturilor și Drumurilor – Oleg Tofilat
Ministrul Mediului – Andrei Ursache
Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor – Alexandru Machedon
Ministrul Culturii – Veaceslav Reabcinschii
Ministrul Sănătății – Ala Nemerenco
Ministrul Tineretului și Sportului – Dumitru Alaiba