Timofti este obligat să înainteze premier persoana propusă de majoritatea parlamentară

Nicolae-Timofti
Foto:Președintele Nicolae Timofti. PC: basarabia.md

Dacă pe 4 ianuarie, premierul desemnat Ion Sturza nu va fi votat de către Parlament, președintele țării, Nicolae Timofti, va fi obligat să desemneze un candidat susținut de majoritatea parlamentară în caz că un astfel de candidat va apărea. În acest sens s-a expus astăzi Curtea Constituțională la cererea celor 14 transfugi din PCRM.

Astfel, șeful statului este obligat, în cazul constituirii unei majorități parlamentare absolute, să desemneze candidatul susținut de această majoritate. „Majoritatea parlamentară urmează a fi formalizată, nu doar declarată, cu indicarea deputaţilor care o constituie, cu specificarea disponibilităţii de a susţine o anumită candidatură pentru funcția de prim-ministru şi cu notificarea oficială în adresa Președintelui Republicii Moldova.”

Respectiv, dacă Sturza nu va votat de către deputați pe 4 ianuarie, Platformei Social Democrate formată din 20 de deputați PDM și cei 14 deputați transfugi din PCRM i-ar putea reveni dreptul de a propune următorul candidat la funcția de prim-ministru.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine