Au fost desemnate Capitalele Europene ale Culturii în 2016

culturiicollage
Foto:Wrocław și San Sebastian

Comitetul de selecţie al viitoarelor oraşe capitale europene ale culturii a decis ca titlul de capitală culturală europeană a culturii să fie acordat în 2016 oraşelor Donostia-San Sebastian şi Wroclaw.

San Sebastian, Spania

 

San Sebastian, Spania
San Sebastian, Spania PC: spainguides.com

Donostia-San Sebastian este un oraş din nordul Spaniei şi capitala provinciei Gipuzkoa din Ţara Bascilor. Cu o populaţie de 190.000 de locuitori, Donostia – San Sebastian este unul dintre cele mai cosmopolite oraşe europene. Oraşul se distinge prin diversitatea locuitorilor, fiind gazda a peste 12 muzee şi șapte teatre, informează liternet.ro.

Aplicaţia oraşului pentru programul cultural a avut ca nucleu ideea de waves of energy / valuri de energie prin care să evidenţieze co-existenţa în cultură, pace şi educaţie pentru buna dezvoltare a comunităţii. Din selecţia finală a oraşelor spaniole au mai făcut parte Burgos, Cordoba, Las Palmas de Gran Canaria, Segovia şi Zaragoza.

Wrocław , Polonia

 

PC: blog.atlastravelweb.com
PC: blog.atlastravelweb.com

Wroclaw este cel de-al doilea oraş polonez desemnat Capitală Europeană a Culturii, după ce Cracovia a purtat acest titlu în 2000. Cu o populaţie de 636.350 de locuitori, Wroclaw este situat în partea de sud-vest a ţării şi se distinge ca oraşul cu cea mai mare creştere economică din Polonia. Pe lângă asta, oraşul va fi gazda câtorva dintre cele mai importante meciuri disputate în cadrul Euro 2012 UEFA.

Cu o istorie impresionantă de peste 1000 de ani, Wroclaw are o infrastructură culturală bună cu 13 teatre, șase muzee, o filarmonică şi o operă. Aplicaţia oraşului pentru acest program cultural a fost construită în jurul sloganului spaces for beauty / zone pentru frumuseţe. Din selecţia finală a oraşelor poloneze au mai făcut parte oraşele Gdańsk, Katowice, Lublin şi Varşovia.

Uniunea Europeană acordă titlul de capitale culturale din 1985 oraşelor din ţările membre, pentru „a promova o mai bună cunoaştere reciprocă între cetăţenii europeni”. La rândul lor, oraşele alese profită de desemnare pentru a dezvolta proiecte strategice de dezvoltare culturală, coeziune socială şi conştientizare în spiritul european, pe baza contribuţiei financiare a UE.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine