(infografic) Visul european, ameninţat de droguri, arme şi trafic de persoane

5b71171dd80cef1cdc562721f82f1c09
Foto:Cum devine globală criminalitatea PC: P

În UE își desfășoară activitatea aproximativ 3.600 de organizații criminale internaționale. Săptămâna aceasta, comisia pentru crima organizată, corupție și spălarea de bani își încheie activitatea, la 18 luni de la înființare.

În această perioadă au fost consultate 271 de părți interesate. Raportul va fi votat în plen în octombrie și include sugestii pentru combaterea crimei organizate la nivel european și global, scrie Adevărul.ro.

Crima organizată nu mai este de mult o problemă doar naţională. Investițiile în tehnologiile noi şi accesul la pieţele internaţionale au ajutat infractorii să traverseze graniţe, devenind o problemă la nivel internaţional.

Raportorul Salvatore Iacolino (Italia), de la Grupul Partidului Popular European, a declarat într-un interviu că mafia nu este legată de zonele geografice. În Germania, cele mai mari organizații criminale sunt turcești sau rusești. De aceea, o provocare europeană are nevoie de o soluţie europeană.

Una din cele mai mari realizări ale UE a fost piaţa unică. „Dar trebuie să facem în aşa fel ca o companie condamnată pentru corupție într-un stat să nu poată participa la contractele publice în întreaga UE“, consideră europarlamentarul italian.

O mare parte din raport se referă la aspectele financiare ale organizaţiilor criminale.

„Trebuie să atacăm bunurile infractorilor, să interzicem secretul bancar şi să eliminăm din UE paradisurile fiscale. De aceea este importantă dezvoltarea unei guvernări bancare puternice. Ceea ce am scris în raport nu trebuie să rămână doar pe hârtie, deoarece, potrivit Biroului pentru Droguri şi Criminalitate din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, veniturile din activităţi ilegale la nivel global se ridică la aproximativ 3,6 % din PIB-ul global, iar fluxul spălărilor de bani la nivel mondial este actualmente în jur de 2,7 % din PIB-ul global“, a menţionat raportorul Iacolino.

1

Comisia Europeană estimează costul corupţiei în Uniunea Europeană la aproximativ 120 de miliarde de euro pe an, adică 1 % din PIB-ul UE, declanşând sustragerea unor resurse semnificative care ar putea fi folosite pentru dezvoltarea economică şi bunăstarea cetăţenilor.

Fenomenele traficului de persoane şi organe umane, ale prostituţiei forţate sau sclaviei şi creării de lagăre de muncă sunt adesea administrate de organizaţii criminale transnaţionale. În mod special, traficul de persoane generează în fiecare an profituri estimate la 25 de miliarde de euro, iar acest fenomen criminal afectează toate ţările UE.

20130926PHT20914_original - Copy

Numărul total al victimelor muncii forţate în statele membre ale UE este estimat la aproximativ 880 000, 30 % dintre acestea fiind victime ale exploatării sexuale, iar 70 % ale exploatării forţei de muncă, iar majoritatea victimelor este reprezentată de femei.

Traficul ilegal de ţigări provoacă anual o pierdere bugetară de aproximativ 10 miliarde de euro. Volumul afacerilor cu trafic de arme uşoare în lume este estimat la 130-250 de milioane de euro pe an, iar în Europa circulă peste 10 milioane de arme ilegale, care reprezintă o ameninţare gravă pentru securitatea cetăţenilor, precum şi pentru aplicarea legii, citează raportul comisiei.

2

20130926PHT20914_original - Copy (4)

20130926PHT20914_original

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *