Dinis Cheian, student MIT: În Moldova am să revin doar pentru a face matematică și știință

10171905_10202361046123547_4614575743611574163_n
Foto:PC: facebook.com/cheian.dinis

Se spune că tinerii sunt viitorul, dar viitorul depinde și de educația lor. Într-o educație de calitate se investește în fiecare zi și se fac, de multe ori, multe sacrificii. Dinis Cheian este unul dintre acei tineri care a optat pentru studiile în străinătate. Este student la Universitatea Tehnologică din Massachusetts și a făcut un Stagiu de practică la Apple Incorporated.

Este un inginer al viitorului  și are o pasiune aparte pentru noile tehnologii. De 10 ani practică scrima, a devenit chiar și căpitanul echipei universității la spada masculină. Anul trecut a fost premiat în cadrul Galei Studenților din Republica Moldova, anul acesta îi încurajează pe alți tineri să participe.

 

PC: facebook.com/cheian.dinis

# Ce reprezintă pentru tine astfel de evenimente precum Gala Studenților Originari din Republica Moldova?

A fost o experiență deosebită, pentru că am ajuns să cunosc indivizi din toate colțurile lumii și din diferite domenii de studii, atât științe exacte, cât și umaniste.

# Care sunt particularitățile învățământului din SUA?

învățământul din SUA este foarte diferit de cel din Europa și Rusia. Principala deosebire este faptul că instituția pedagogică, adică instituția care răspunde de pregătirea studenților, mai este și una de cercetare. Acest fapt permite studenților să contribuie la cercetare avansată începând cu primii ani de învațământ. Faci știință fiind student.

 

PC: facebook.com/cheian.dinis

# Care sunt avantajele studiilor în străinătate?

Unul dintre avantajele studiilor în SUA este faptul că universitățile ajută activ studenții să-și găsească de lucru, fie în industrie, fie în cercetări. Se organizează numeroase târguri de carieră. Știu că există și la noi, dar acolo sunt mult mai complexe, unele ajungând să atragă aproape 300 de companii.

# Ce crezi că îi lipsește sistemului nostru național de învățământ?

Judecând din punctul de vedere al unui inginer, consider că cea mai mare problemă a învățământului de acasă constă în faptul că după ce absolvești o facultate de inginerie nu prea ai unde să-ți aplici cunoștințele. Din această cauză, mulți tineri abandonează ideea de a aplica pentru o carieră de inginer. O altă problemă ar fi calitatea cadrelor didactice, care este o consecință a salariului necompetitiv. Leafa profesorilor afectează și studenții. Cultura copierii, care a fost dur atacată de fostul minitru al Educației, Maia Sandu, este un alt flagel al învățământului moldovenesc.

 

PC: facebook.com/cheian.dinis

# La ce ți-a fost cel mai greu să te adaptezi acolo?

Nu am avut mari obstacole în timpul adaptării în SUA. O diferență mare este faptul că oamenii sunt mult mai deschiși. Câteodată un necunoscut poate să se apropie de tine și să înceapă o conversație. Când numai ajungi în State și nu știi că este o normalitate, ți se pare un pic straniu și chiar suspicios, dar te acomodezi puțin câte puțin. Nu prea am avut mari probleme să mă adaptez nici chiar la limbă. Am fost, ce-i drept, nevoit să învăț jargoanele locale. Ele nu se învață pe băncile școlii. Eu învăț engleza din clasa a doua, însă unele expresii le-am descoperit când am ajuns în State.

# Ce cunosc prietenii tăi străini despre moldoveni sau despre Moldova, în general?

În general nu prea cunosc despre Moldova. Unii au auzit, dar nu știu mai mult decât că se află în Europa de Est. Câteodată însă ești plăcut surprins că cineva încearcă să schimonosească numele capitalei.

 

PC: facebook.com/cheian.dinis

# Care este acolo concepția tinerilor față de voluntariat?

Tinerii, cel puțin din Universitatea din Massachusetts sunt foarte bucuroși să participe la activitățile de voluntariat. Sunt numeroase oportunități pentru elevi să participe la acțiuni diverse. Personal am participat la câteva programe, în unul dintre ele, spre exemplu, am pregătit mâncare în casele pentru săraci din Boston. Da, și acolo sunt săraci!

# Care lucru îți pare cel mai ciudat la învățământul lor?

Îmi pare un pic ciudat că titlul de profesor se acordă cercetătorilor pentru excelență în cercetări, câteodată complet ingnorând capacitățile lor de predare. În rezultat, ai profesori incredibil de deștepți, dar care nu pot să explice cel puțin subiectul elevilor.

# Ce îți place cel mai mult la modul de viață din SUA?

Îmi place că în SUA toți sunt extrem de dezvoltați din punct de vedere al tehnologiei. Multe acțiuni și activități omenești sunt computerizate, fapt care ușurează semnificativ viața de zi cu zi. Pasiunea americanilor pentru tehnologii de ultimă generație a făcut teren de manifestare pentru ingineri. Ei sunt căutați și foarte bine plătiți în comparație cu alte țări.

 

PC: facebook.com/cheian.dinis

# Există ceva ce-ți lipsește cel mai mult acolo? Dacă da, ce?

Des îmi lipsesc prietenii și rudele. Pe parcursul anilor mi-am făcut mulți prieteni aici, dar dorul de casă câteodată devine, pur și simplu, răvășitor.

# După studii, în ce condiții ai fi de acord să te întorci în Moldova?

În calitate de inginer nu cred că aș putea să-mi îmbunătățesc cunoștinețele în Moldova. Pentru următorii ani, acumularea experienței este tot ce contează pentru mine. Poate, eventual, mă voi întoarce să contribui la dezvoltarea sistemului educațional, în special, în matematică și stiință.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine