(foto) Andy Oncea face lumină în relația dintre el și acordurile de chitară

andy1
Foto:PC: KissFM

Andy Oncea, economist de profesie, nu face „economie” de talent atunci când vine vorba despre muzică. Alături de chitara sa, a fost pe aceeași scenă cu cei de la Carla’s Dreams, a cântat alături de Dara, Natalia Barbu și Tania Cergă și nu numai.

Acum, pentru el muzica nu este o destinație, ci un drum continuu. Un drum pe care, mai nou, îl va străbate tocmai până la New York, unde o va acompania pe Elena Carafizi la „Everybody in the Casa Mare”. Evenimentul va avea loc pe 20 decembrie și are ca scop promovarea tradițiilor moldovenești peste hotare. Cei prezenți la eveniment vor avea parte de povești „gustoase” de la Nata Albot, care va lansa cartea „Eat like Moldovans”, de „Lumină” de la Andrei Bolocan, dar și de alte surprize frumoase specifice sărbătorilor de iarnă! Andy Oncea a primit invitația cu mare bucurie și a exclamat: „O, în sfârșit o să cânt și la New York!”.

Întrucât chitariștii sunt, de regulă, „misterioșii” care rămân cumva în umbra interpreților, cu permisiunea lui Andrei Bolocan am hotărât să facem „Lumină”.

 

Andy Oncea PC: KissFM
Andy Oncea PC: KissFM

#. În primul rând, te rog să îți imaginezi că ai fi rugat să te prezinți timp de un minut în fața unui public. Cum ai umple acel minut, cum te-ai descrie cel mai bine?

15 secunde aș cânta la chitară, 15 secunde aș pune audienței să asculte un fișier audio care conține o parte de lucrări la care am participat și îmi plac și mie, 15 secunde aș zice un banc și în ultimele 15 secunde aș vorbi despre legătura creierului cu corpul (cu referire la Seneca, cel mai probabil). În dependență de public, această prezentare se face flexibilă, în funcție de ce tip de oameni văd eu în fața mea.

#. Ce reprezintă chitara pentru tine, ce proporție din viața ta ocupă acest instrument și cum te-a schimbat?

Chitara reprezintă partea indispensabilă a ocupației mele și a fost cauza primordială care m-a adus în muzică, schimbându-mi profesia inițială de economist. Peste un timp, de la viziunea muzicală axată numai pe chitară și sunetul ei, am trecut la una mai amplă, bazată pe textúri, ceea ce m-a făcut să descoper diverse stiluri muzicale și să înțeleg că muzica nu este o destinație, ci un drum continuu.

#. Știu că ai avut colaborări frumoase cu mulți artiști cunoscuți din Republica Moldova. Ce te leagă de Elena și ce crezi despre ea ca artist?

 

Andy Oncea și Elena Karafizi PC: Revista 15 minute
Andy Oncea și Elena Karafizi PC: Revista 15 minute

De Elena mă leagă prima apariție la TV, primele încercări de a cânta în public și o prietenie strânsă de ceva ani încoace. Ca artist am reușit să văd în ea o evoluție frumoasă și o maturizare muzicală, ceea ce îmi menține pofta să lucrez în continuare cu ea și să aducem zâmbet pe feţele oamenilor prin ceea ce facem. 

#. Ce așteptări ai de la evenimentul din New York? 

Aștept ca Fedot (Emisiunea Lumina) să cucerească lumea din sală, să devină miliardar și să îmi cumpere o insulă în Seychelles. Eu cu Elena vom face ca cei din sală să se simtă bine și vom fi fericiți dacă ei vor cânta împreună cu noi!

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine