Ce crede Doru Petruți despre rezultatele Barometrului Opinei Publice din toamna 2015

dorucollage
Foto:Doru Petruți despre BOP, toamna 2015 PC: Doru Petruți/ Facebook

Sociologul Doru Petruţi, directorul general al Institutului de Marketing şi Sondaje IMAS-INC Chişinău, scrie pe blogul său părerile despre rezultatele Barometrului Opiniei Publice din toamna 2015.

„BOP Aprilie 2015 vs. BOP Decembrie 2015: Juriul BOP-ului transmitea prin vocea dlui. Barbaroșie că Partidul Nostru şi Partidul Popular European din Moldova n-au fost incluşi în lista de partide pentru sondajul din Aprilie 2015 pentru că „nu erau înregistrate. Conform regulamentului, noi nu le putem include”. De fapt, am descoperit că Partidul Nostru a fost inclus în lista altor întrebări de la acea vreme, dar nu la cea privind intenţia de vot. Mai multe detalii aici. La acea vreme, cele două partide cumulau o intenţie de vot netă de circa 25%. Aşadar, deloc neglijabilă cifra”, scrie Doru Petruți pe x-pert.md.

„Nu ştim la această oră dacă Juriului BOP îi pasă de consecvenţă, dar cert este că, în sondajul curent apare în toate întrebările care conţin liste de partid Platforma Demnitate şi Adevăr. Care, precum ştiţi, nu este partid politic, cel puţin nu deocamdată.

Filtrarea răspunsurilor privind intenţia de vot, prezentând rezultatele doar pentru „cei care vor merge la vot” nu este altceva decât un alt artificiu de „a umfla” procentele care se prezintă publicului. Ca şi de alte dăţi, BOP-ul se încâlceşte în propriile picioare şi prezintă intenţia de vot doar pentru cei care spun că vor merge la vot, iar apoi ne spun de fapt că mai sunt 10% care spun că nu vor merge la vot. Aşadar, dragi tovarăşi, cât estimează BOP că nu vor merge la vot? (mai jos este intenţia de vot exprimată de cei care spun că vor merge la vot)”, mai adaugă Doru Petruți.

Ce ne mai spune acest BOP?

„Faceţi o comparaţie cu rezultatele din sondaje înregistrate într-o altă perioadă de criză, cea din 2013. PCRM avea atunci 50%-55% intenţie netă de vot. Acum, „stânga” are, conform BOP, 33% (PN + PSRM + PCRM); cu alte cuvinte, oamenii „mulţumiţi” de guvernare nu se reorientează către opoziţie, care pierde 20% prin comparaţie cu acel moment. Ca toată construcţia să fie bine croită, apare în sondaje un partid care nu e partid, o „alternativă” în care trebuie să credem că ne va salva, pentru că aşa cred unii că ar trebui să credem. Numai că e bine să ştiţi că o clădire e proiectată de un arhitect, nu de un croitor.

Din punctul meu de vedere, situaţia e mult mai grea şi dificlă decât ne-a fost prezentată astăzi. Şi o ştiu mulţi. Din păcate, nu vă pot oferi cifre, pentru că acestea sunt regulile de joc când sunt în spate contracte şi clauze. Nu cred câtuşi de puţin în construcţii artificiale de alternativă, în platforme de succes care să „dea speranţă oamenilor”. Cei din branşa mea ştiu cât şi cum li se cere „să dea speranţă”.

Aflat într-o vadită lipsă de vizibilitate pe anumite surse mass media, pentru prima oară, după multă vreme, BOP publică PDM cu un procent mai mare decât al PL; până acum, PL avea în BOP procent mai mare, dar la alegeri PL lua mai puţin ca PDM (vedeţi sondajele BOP din 2010-2014). Să vedem dacă gustul dulce-acrişor din preajma pragului va face ca BOP-ul să revină pe anumite sticle.

După cinci ani de la anunţul de retragere de la licitaţiile BOP, am considerat că merită să mai sondăm o dată valorile promovate de IPP: competiţie, transparenţă etc. şi am participat la licitaţie. Nefiind informat de rezultatul licitaţiei, la un moment dat am solicitat un răspuns pe mail; am fost informaţi că a câştigat altă companie. „Contând pe o competiţie reală… V-am ruga să ne oferiţi un feed-back privind punctajul obţinut de compania noastră în raport cu câştigătorul, care ar fi aspectele ce ar putea fi imbunătăţite de noi pentru a răspunde în viitor cât mai adecvat aşteptărilor beneficiarului etc.”. Am fost informat că solicitarea noastră va fi trimisă la Juriu şi vom primi un răspuns. Din păcate, încă aşteptăm un răspuns. Din partea Juriului”, comentează Doru Petruți.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine