Proiecții speciale ale filmului „De ce eu?” la Cahul, Chișinău și Bălți

12304005_10153411791419794_361488779715723112_o
Foto:Photo Credit: Facebook/„De ce eu?” Proiecții speciale în Republica Moldova

„De ce eu?” în regia lui Tudor Giurgiu, filmul inspirat de povestea procurorului Cristian Panait, va putea fi vizionat și în Republica Moldova. Cahul, Chișinău și Bălți sunt destinațiile unde filmul urmează să fie proiectat pe 8, 9 și, respectiv, 10 decembrie. Accesul la proiecții este gratuit. Filmul este subtitrat în limba rusă.

Filmul, bazat pe fapte reale, face o incursiune în sistemul defectuos al justiției române a anilor 2000 și este perfect aplicabil realității pe care o trăiește astăzi Republica Moldova.

Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals și uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicații la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiție. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.

În România, filmul a apărut în cinematografe din 27 februarie 2015. A fost văzut până în prezent de peste 53 000 de spectatori în cinematografele din România. A avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin și a câștigat Premiul Uniunii Criticilor de Film din Bulgaria pentru cel mai bun film din Balkan Competition, la cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Sofia. Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis pe 10 aprilie 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror și a presiunilor exercitate asupra sa.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine